Drie_Mussen_montage_brugDe nieuwe brug voor fieters en wandelaars, de Drie Mussenbrug, die over de Handzamevaart moet komen ter hoogte van de Paddestraat, en die een link moet worden tussen het centrum van Diksmuide en de Handzamevallei, krijgt eindelijk vorm.  Bleef deze brug lange tijd enkel zichtbaar op de tekentafel, nu kan men eindelijk ook haar silhouet ontwaren aan de rand van de Handzamevallei.  Donderdag werden nog grote elementen aangebracht maar toch zal het wellicht nog duren tot het voorjaar vooraleer fieters en wandelaars er gebruik zullen kunnen van maken.  Maar de doemdenkers worden nu wel het zwijgen opgelegd, de Drie Mussenbrug komt er wel degelijk.

De moderne brug, een ontwerp van de Diksmuidse SOM-architecten, werd gebouwd in het atelier van bruggenbouwer Van Huele uit Oostende.  Vervolgens werd de brug opnieuw uit elkaar gehaald voor transport.  En momenteel wordt deze ter plaatse terug gemonteerd. Dezer dagen worden de stalen boogdelen met trekkers en de brugdekken geplaatst, volgende week worden de leuningen gemonteerd.
Onder gunstige weersomstandigheden zal het betonnen pad, die de verbinding maakt met Grauwe Broedersstraat nog voor het kerstverlof gegoten worden. Na het kerstverlof volgt dan de plaatsing van het betonnen brugdek en zodra het weer het toelaat (10°C) wordt tenslotte een anti-sliplaag in epoxy geplaatst op het brugdek. Het zal dus nog even duren voor de Drie Mussenbrug kan gebruikt worden.

Door de bouw van de Drie Mussenbrug over de Handzamevaart tussen de Paddestraat/Handzamedijk bij de Handzamevallei en de Grauwe Broedersstraat ter hoogte van de KA-sporthal aan de rand van het centrum, wordt de ontbrekende link tussen de Handzamevallei en Diksmuide weggewerkt. De recreatieve wandelaar en fietser zal met de Drie Mussenbrug de Handzamevallei makkelijker en vooral ook veiliger kunnen bereiken.  Daarenboven zal deze link ook een verbinding maken met ondermeer het fietsnetwerk Westhoek Noord (knooppunten 69 – 37), de Krekedal-fietsroute, de LF53 Artevelderoute (Gent – De Panne), de Wandrille wandelroute, de GR 130 (IJzervallei – Krekengebied) Maldegem – Diksmuide – Stavele en de Mountainbikeroute (Bloso) Dijkenroute.
Verder biedt de Drie Mussenbrug meteen ook een fietsveilige oplossing voor heel wat scholieren uit de omgeving van Beerst, Keiem, Leke en Vladslo.

De Drie Mussenbrug zal uiteindelijk een goeie 260.000 Euro gaan kosten.  Met zo’n 62.000 Euro aan subsidies uit het Leaderfonds en een kleine 30.000 Euro aan provinciale subsidies, blijft er nog een Diksmuidse bijdrage van 168.000 Euro.

Intussen loopt ook het herstelplan voor de Handzamevallei verder. De tweede fase werd onlangs ingezet. Bij droger weer komen de graafmachines hier terug op het terrein. (DLD)