Drie Esense jongeren, de broers Dieter, Stijn en Ruben Delbarge, hebben tijdens de voorbije vakantiemaand juli de Mont Ventoux beklommen.  Niets speciaals want menig Vlaams wielertoerist beklimt deze mythische berg met zijn fiets ware het niet dat deze Esenaars dit huzarenstuk deden met een eenwieler.  In 2 uur en 40 minuten brachten ze deze 26 kilometer lange beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4 % tot een goed einde.

De 17-jarige tweeling Dieter en Stijn en de 13-jarige Ruben kregen de liefde voor de eenwieler van hun neven.  Is Stijn reeds 6 jaar verknocht aan de eenwieler, voor Dieter en Ruben zijn dat respectievelijk 4 en 2 jaar.  Ook hier baart oefening kunst maar eens men het onder de knie heeft, valt het volgens de broers mee.  Wellicht is het belangrijkste dat men moet leren afstappen eens men het evenwicht verliest.  Maar intussen vallen ze niet meer zoveel, een rechte rug en evenwicht zorgen daarvoor.
Reeds vorig jaar kwam de idee om de Mont Ventoux te beklimmen.  Was papa Jurgend direct voor dit idee gewonnen, mama bleef met wat twijfels zitten.  Maar uiteindelijk werden hun ouders toch hun grootste supporters en tijdens de beklimming zorgden ze om de 4 à 5 kilometer voor de bevoorrading van hun kroost.
De beklimming kwam er tijdens de maand juli op een dag waarop er geen mistral was en de temperatuur 20° Celsius bedroeg.  De eerste 20 kilometer werd samen gereden, voor de laatste 6, meteen ook de zwaarste kilometers, heeft het trio zich opgesplitst.  Maar waren deze laatste kilometers de lastigste, toch was er nooit sprake van opgeven.  Dieter, Stijn en Ruben volbrachten hun huzarenstukje in respectievelijk 2u35 min, 2u38 min en 2u40 min.

Wie deze Esense jongeren nog eens wil volgen op hun tocht op de Mont Ventoux kan doorklikken naar volgend filmpje : eenwielersopMontVentoux. (DLD)