Naar aanleiding van de talrijke bezwaarschriften die Diksmuide mocht ontvangen tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan stationsbuurt, nodigde schepen van ruimtelijke ordening Eric De Keyser de buurtbewoners die een bezwaar hadden ingediend vorige week uit voor een bijkomende infovergadering waarop een aanvullende toelichting werd gegeven door de dienst ruimtelijke ordening en het betrokken studiebureau.  Vooral de geplande hoogbouw met appartementen wordt bij de buurtbewoners gevreesd.  Het overleg bleef echter grotendeels een dovemansgesprek.

Schepen De Keyser bevestigde nogmaals dat het appartementsgebouw, waarvoor ruimte is voorzien op de gronden van de voormalige herberg ’t Patersvat, beperkt blijft tot 4 bouwlagen waarbij de maximale nokhoogte 19 meter zal zijn.  Ook de busstelplaats blijft op zijn huidige locatie al is er voor de toekomst wel op langere termijn een nabestemming voorzien in een woonfunctie met hogere bebouwing.  De aansluitende gronden in de Lange Veldstraat, tussen de stelplaats en de nieuwe sociale woningen waar zich op vandaag een klein bosje bevindt, krijgen volgens de schepen wel eengezinswoningen van De Mandel.  Deze zullen eveneens in dezelfde U-vorm gebouwd worden als de huidige reeds gebouwde. Tenslotte verdedigde schepen De Keyser nogmaals de optie appartementsbouw.  Door de hogere overheid worden steden en gemeenten gevraagd te kiezen voor inbreiding zodat de open ruimte gespaard kan worden.  Het RUP-station past in deze visie.

Maar voor de talrijk opgekomen buurtbewoners stemmen de beloftes van de schepen niet altijd overeen met de inhoud van dit plan.  Als de schepen in 2015 van het politiek toneel verdwijnt en zijn opvolger het RUP naar de letter volgt, dan ziet de stationsbuurt er straks toch heel wat anders uit.  Stelt schepen De Keyser uitdrukkelijk dat het appartementsgebouw op de grond ’t Patersvat slechts vier bouwlagen mag tellen, het RUP zelf en misschien dus ook straks zijn opvolger stelt andere, hogere mogelijkheden, zo vrezen de buurtbewoners.
En dan blijft er de invulling in de Laura Fredericklaan.  Ook daar zouden er volgens het RUP mogelijkheden zijn voor hoogbouw.  Zo zou volgens enkele buurtbewoners een notariaat nu reeds plannen hebben om er zijn kantoren onder te brengen op het gelijkvloers van een nieuw te bouwen appartementsgebouw op de hoek van de  Parklaan en de Laura Fredericklaan.  Zo wordt het stadspark zowat de tuin van deze appartementsgebouwen.  Zien de buurtbewoners liever de omgekeerde beweging, met name de uitbreiding van het stadspark naar deze gronden, voor schepen De Keyser heeft Diksmuide reeds heel wat inspanningen gedaan op het vlak van invulling van openbaar groen.  Hij dacht daar op de overlegvergadering aan ondermeer het Vestingspark en het provinciaal domein IJzerboomgaard dat er straks komt langs de IJzer op de gronden van de voormalige KTA-hoeve.

In een volgende fase zal de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) zich uitspreken over de ingediende bezwaarschriften.  Vervolgens is het aan het schepencollege om al dan niet nog wijzigingen aan te brengen aan het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de stationsbuurt. (DLD)