Tijdens het openbaar onderzoek voor de wetenschappelijke kaart van de historische poldergraslanden werden 1.600 bezwaarschriften ingediend die vragen om een bescherming.  Deze bezwaren kwamen volgens Peter Bossu van SOS Kustpolders voornamelijk uit natuurhoek.  Daarnaast kwamen er ook nog eens 1.200 bezwaarschriften uit landbouwhoek tegen deze bescherming, zo laat Marc Deprez, die zich profileert als verdediger van de landbouwbelangen, optekenen.  Maar uiteindelijk blijven beide partijen bij hun visie en komt er geen toenadering. Tussen landbouw en natuur blijft het gesprek over het al dan niet beschermen van de poldergraslanden een dovemansgesprek.

Voor Peter Bossu van SOS Kustpolders moet de overheid, na het afsluiten van dit openbaar onderzoek, haar werk doen en alle bezwaren en pleidooien bekijken.  Maar voor hem zal deze zachte bescherming, de poldergraslanden worden immers geen natuurreservaten, geen fundamentele verandering betekenen in de bedrijfsvoering voor de betrokken landbouwers.  Deze bescherming zal geen financiële aderlating voor de boeren zijn, wel kan het belangrijke opportuniteiten geven.
Peter Bossu verwijst hierbij naar de reeds jaren beschermde weidegebieden van Lampernisse.  Landbouwers die daar instappen in formules voor natuurontwikkeling krijgen in ruil een jaarlijkse vergoeding.  Zo is dat voor weidevogelbeheer 700 Euro per hectare, voor perceelrandenbeheer loopt dit op tot meer dan 1.000 Euro per hectare.  Hij blijft er dan ook bij dat een bescherming van de poldergraslanden kan zorgen voor een win-win-situatie voor landbouw en natuurbehoud.   Zonder verbond tussen polderlandbouw en natuurbehoud dreigen voor SOS Kustpolders zowel landbouw als natuur hopeloos verloren te gaan in de globalisering.

Maar voor landbouwer Marc Deprez stelt SOS Kustpolders deze bescherming wat simplistisch voor.  Dat het om niet meer gaat dan het niet meer mogen omploegen of opvullen van lanen is volgens Marc Deprez niet juist.  Waarom hanteert de bescherming dan 7 criteria?  Overigens, wie op vandaag een perceel wil nivelleren moet reeds beschikken over een bouwvergunning die ook nog eens moeilijk haalbaar is.  Daarenboven kan men de laag gelegen weiden sowieso niet omploegen.
Voor Marc Deprez is deze bescherming van de poldergraslanden terug te brengen tot een louter politiek spel.  Waarom werd het decreet van natuur en bos, waarin ter elfder ure de bescherming van de historisch permanente poldergraslanden werd opgenomen, immers tijdens zowat de laatste minuten van de vorige legislatuur goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse meerderheid?  Voor OpenVLD-er Marc Deprez een schaamteloos stukje politiek van SP.a en N-VA ten koste van de landbouwer waar OpenVLD zich toen van distantieerde.  Volgens de Keiemnaar zal zijn partij alles uit de kast halen om deze bescherming aan te vechten.  In het kader hiervan wordt een bezoek van de West-Vlaamse OpenVLD-top aan deze poldergebieden in Diksmuide en Middelkerke voorzien binnen afzienbare tijd.  (DLD)