Diksmuide ondertekende op 3 juni het Burgemeestersconvenant en engageert zich hiermee om concrete maatregelen te nemen om de CO²-uitstoot tegen 2020 met minstens 20% terug te dringen. Dit klimaatactieplan wordt vertaald in concrete maatregelen die de Diksmuideling ook zal zien.  Zo passen hierin niet alleen de groene evenementen als de voorbije ecodag en het autodelen maar ook het, wellicht het meest in het oog springende  doven van de openbare verlichting vanaf augustus.    Voor milieuschepen Karline Ramboer zal de Diksmuideling dus merken dat duurzaamheid als een rode draad doorheen het Diksmuids beleid loopt. En dat zijn voor de Diksmuidse schepen geen holle woorden, in Diksmuide wordt het burgemeestersconvenant vertaald in acties op het terrein die effectief het verschil zullen maken.

Niet alle genomen maatregelen zijn voor de Diksmuideling even goed merkbaar. Maar het feit dat Diksmuide ook de nadruk legt op duurzaamheidscriteria bij aanbestedingen is evenzeer belangrijk. Zo dient bij de recepties minstens één streekproduct met duidelijke band met Diksmuide als minstens één fairtradeproduct geserveerd te worden en ook in de gunning van de schoonmaakmiddelen worden milieucriteria opgelegd.

Maar misschien dat het doven van de openbare verlichting vanaf augustus nog het meest in het oog zal springen.  Vanaf het midden van deze zomervakantie dooft Diksmuide zijn openbare verlichting van 23.30 uur tot 4.30 uur behalve op de gevaarlijke punten op de gewestwegen.  Toch wordt deze openbare verlichting volgens schepen Kurt Vanlerberghe ook niet helemaal blindelings gedoofd.  Zo zal tijdens de vrijdag-, zaterdag- en zondagnacht de openbare verlichting blijven branden.  Toch zal dit voor Diksmuide nog altijd een jaarlijkse besparing van 47.960 Euro betekenen terwijl dit ook zal zorgen voor een mindere CO²-uitstoot.

Andere actiepunten die de voorbije maanden moesten zorgen voor een lagere CO²-uitstoot: het autodelen waarbij een auto uit het stedelijk wagenpark wordt gedeeld met de inwoners. Dit proefproject loopt nog altijd door waarbij op werkdagen tussen 18 en 7 uur en in het weekend van vrijdag 18 uur tot maandag 7 uur een stedelijke Volkswagen Golf Variant kan ontleend worden.
Verder werd ook het scholierenfestival Sunbeam, bij het begin van de vakantie in een milieuvriendelijk jasje gestopt.  Met ondermeer het gebruik van kraantjeswater en herbruikbare bekers hoopt men de Groene Vent-award van Ovam binnen te halen.  Tenslotte werden nog, naar aanleiding van de ondertekening van het burgemeestersconvenant, door vier lokale traiteurs (Saint Germain, Nautilus, ’t Festijn en Salons Notredame) op 12 juni vegetarische alternatieven geserveerd aan het stedelijk personeel. Diksmuide wou hiermee eerst en vooral een voortrekkersrol spelen maar wilde ook de personeelsleden laten meeproeven van lekkere vegetarische alternatieven.

Diksmuide organiseert in het najaar op zondag 20 september nog een autoloze zondag en in 2016 voorziet men een toneelvoorstelling voor scholieren rond duurzaamheid en leefmilieu en initiatieven naar aanleiding van wereldwaterdag en veggie@school. (DLD)