Sinds een tiental jaar wordt in Diksmuide tijdens het laatste weekend van juni een tractorpulling georganiseerd.  De eerste drie jaren gebeurde dat in Kaaskerke, de voorbije 7 jaar in Woumen. Maar dit jaar is hieraan een einde gekomen want de organisatoren hebben van Diksmuide geen vergunning meer gekregen.  Allereerst zorgde de editie van vorig jaar voor een pak overlast voor de omwonenden.  Daarnaast bleek de Woumense locatie ook nog eens te liggen in waterwingebied en op minder dan 350 meter van woongebied met landelijk karakter, met name de Kerkhofstraat te Woumen.  Voldoende redenen voor Diksmuids burgemeester Lies Laridon om dit jaar de vergunning te weigeren.  De organisatoren trekken dan maar dit jaar naar Klerken waar dit weekend in de Stokstraat de tractorpulling doorgaat.

Bij tractorpulling moeten tractoren, die opgedeeld worden in verschillende klasses, zo ver mogelijk een sleepwagen proberen te trekken.  Maar hoe verder men trekt, hoe groter de weerstand van deze sleepwagen wordt.  Wie de grootste afstand in zijn klasse trekt, wint.  Ieder jaar mag men op een 250-tal deelnemers rekenen. En voor dit spektakel komen ook nog eens een 1.000-tal toeschouwers afgezakt, ook uit de buurlanden.

Maar blijkbaar zorgde de editie van vorig jaar dus voor nogal wat overlast in Woumen.  Zo bleven tractoren onnodig lang staan draaien, was er in de marge van het evenement ook een fuif georganiseerd waarvoor geen aanvraag was ingediend, er was geur- en rookhinder, men deed aan wildparkeren in de Kerkhofstraat waar ook nog eens een “semi-race” werd georganiseerd.  Wellicht kon deze overlast ook niet los gezien worden van het verplaatsen van een gedeelte van het evenement zelf van velden op de wijk de Warande zelf naar velden achter de Kerkhofstraat.  Nogal wat omwonenden gingen dan ook achteraf met klachten naar het Woumens Bewonersplatform die op zijn beurt het stadsbestuur hierover inlichtte.   Met het gekende gevolg, de organisatie die voorheen “Truck & Tractorpulling Diksmuide” heette maar voortaan “Truck & Tractorpulling Westhoek” noemt, kreeg geen vergunning meer van Diksmuide.  Ze verhuisde dan maar naar de Stokstraat in Klerken.

Het pullingweekend van de Westhoek gaat straks door in de Stokstraat te Klerken op zaterdag 27 juni vanaf 16 uur en zondag 28 juni vanaf 11 uur.

Meer info : klik hier. (DLD)