De muzikanten van de Diksmuidse Speelschare zijn sinds gisteren terug thuis.  Ze vertrokken op 6 juli voor hun 33ste Speelscharereis naar Wales. En voor dirigent Gino Malfait blijft de troef van een dergelijke achtdaagse orkestvakantie: variatie. Hij blikt dan ook voldaan terug op deze geslaagde reis. Met cultuur, sport en spel ging het er immers heel gevarieerd aan toe tijdens deze concertreis, al was er uiteraard, hoe kan het ook anders, ook heel wat aandacht voor muziek, de instrumenten waren nooit ver weg. Dit vertaalde zich onder meer in het spelen van 4 uiteenlopende concerten.  En dat uiteenlopend kwam niet alleen door de verschillende locaties maar ook door het telkens weer andere aanknopingspunt.

Zo bracht de Speelschare een concert in de ‘bandstand’ van het idyllische Aberstwyth, een toeristische badplaats van midden-Wales die ook een universiteitsstad is en de belangrijke National Library of Wales herbergt. Deze bibliotheek is wereldvermaard voor de studie van het Welsh. De muzikanten bezochten in de Library de tentoonstelling die handelt over de boer-dichter-soldaat Hedd Wynn. Deze nationale held van Wales sneuvelde precies 100 jaar geleden in Boezinge bij de Tweede Slag om Ieper, waarmee meteen ook link naar de thuisregio werd gemaakt. Tijdens de concerten maakte de Speelschare overigens nog muzikale linken tussen de Westhoek, de Frontstreek en Wales. Met een figuur als Hedd Wynn was dit overigens een must en deze inspanning werd door de Welsh people sterk geapprecieerd.
En Hedd Wynn kreeg tijdens de reis nog meer aandacht, zo vervolgt Gino Malfait. Dit gebeurde ondermeer door een bezoek aan zijn geboortehuis/boerderij-museum dat enkele weken terug opnieuw is geopend. Belangrijk daarbij was dat Diksmuides jeugdig orkest ook een middagconcert ten beste gaf in  de ‘village hall’ van Trawsfynydd, het geboortedorp van deze getalenteerde en veel te vroeg overleden dichter.
Een tweede focus tijdens deze concertreis handelde over de Brugse sculpteur Joseph Reubens. Deze kunstenaar verbleef tijdens de Eerste Wereldoorlog in het piepklein dorp Llanwenog, waar hij in de parochiekerk heel wat artistiek sculpteerwerk verrichte. Voor de Speelschare was dit een niet te missen kans om ook op deze locatie te concerteren. De ligging van het kerkje was idyllisch en de jeugdige musici werden er door het inrichtend comité van Llanwenog met open armen ontvangen.
Een vierde concert was eveneens een blikvanger. De Speelschare trok immers tijdens deze achtdaagse reis ook naar Cardiff en concerteerde er op Cardiff Bay. Deze baai staat bol van moderne architectuur en vormt een leuke trekpleister voor toeristen in het algemeen en watersporters in het bijzonder. De Speelschare bracht er op de Vlaamse feestdag van 11 Juli, een middagconcert voor de ministers van Wales. Deze hielden immers op die dag een grote vergadering in het unieke gebouw van het Welsh Government.
Het concerteren werd ook nu weer ruim afgewisseld met allerlei activiteiten, waarbij ook de wandeltochten in het heuvelachtige Wales niet ontbraken. En natuurlijk trok de Speelschare ook naar het National Park Snowdonia.

Eens te meer werd deze concertreis een orgelpunt van een boeiend werkjaar.  Maar Gino Malfait kijkt intussen ook al vooruit naar de start van het nieuwe Speelscharejaar.  Daarbij is iedereen, jongeren en volwassenen die vanaf september graag in de Speelschare wil meespelen hartelijk welkom op zondagmorgen in het repititielokaal in de Wilgendijk. En tenslotte is er voor de kinderen vanaf het vijfde leerjaar ook nog de Speelkring die zorgt dat de drempel naar de muzikale wereld makkelijker te nemen is.  Daarbij onderstreept Gino Malfait tenslotte nog dat men bij zowel de Speelschare als bij de Speelkring vooral engagement belangrijk vindt.

Meer info : Gino Malfait (051 50 37 70) of via www.speelschare.be. (DLD)