Op donderdag 23 juni kunnen de leerlingen van de Diksmuidse scholen opnieuw het einde van de examens vieren op het Sunbeam-festival op domein Zonnestraal.  Opvallend, de organisatoren kozen er dit jaar voor om, met medezeggenschap van de verschillende leerlingenraden, de zomer van 2016 straks in te zetten met vooral jonge Diksmuidse muzikanten die zo een podiumkans krijgen in eigen stad.  Headliners zijn Brihang, Mr; Polska en Id!ots.  De organisatoren hopen opnieuw zo’n 1.000 jongeren te mogen verwelkomen op domein Zonnestraal.

Ook dit jaar moet Sunbeam, dat georganiseerd wordt met de stedelijke jeugdraad, niet alleen een muziekfestival zijn.  Voor jeugdschepen Marc De Keyrel is er ook opnieuw aandacht voor veel randanimatie en vooral ook voor het duurzaam en milieuvriendelijk concept.  Bij de editie van 2015 waren er al verschillende initiatieven rond duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.  Deze acties werden positief geëvalueerd en ook uitgebreid.  Naast het duurzaamheidscharter dat is opgesteld om alle Sunbeamleveranciers aan te zetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen, wordt ook een afvalbeleid gehanteerd waarbij prioriteit wordt gegeven aan de meest milieuvriendelijke verwerkingswijzen.
Verder wil men van Sunbeam ook een veilig festival maken.  Daarom wordt er gewerkt met 2 types armbandjes: min-16- en plus-16-jarigen.  Daarnaast is het goedkoopste drankje ook nog eens niet-alcoholisch.

Voor de groepenkeuze werd opnieuw gekozen om een poll op te zetten in de Diksmuidse secundaire scholen.  Dat heeft geleid tot een programma dat een smaakvolle mix is van verschillende muziekgenres met vooral veel aandacht voor lokaal talent.

WEGO (12u – 13 u, 13.45 u – 14.30 u, 19u – 19.30 u)
WEGO is het dj-collectief van Anton Vandenbussche uit Zarren en Jarne Dereepere uit Esen. Ze draaiden al op verschillende fuiven en in de jeugdcafés van Diksmuide. Ze zijn gekend voor hun fantastische remixes en mashups en binnenkort releasen ze zelfs een eerste single in samenwerking met DJ Bonny.

Fitzgerald (13 u – 13.45 u)
Fitzgerald werd in 2012 opgericht door vijf vrienden uit Diksmuide en omstreken. Sinds dan worden de bunkers van muziekclub 4AD wekelijks op hun stevigheid getest. De band heeft in het najaar 2015 deelgenomen aan Westtalent en in het voorjaar 2016 aan Humo’s Rock Rally. Ze kregen heel wat lof maar konden net niet de finale bereiken.

Avalon (14.30 u – 15.15 u)
Avalon is een zeskoppige band, recent opgericht in september 2015. Janne Vanhelle en Silke Theunynck verzorgen de zang terwijl Robbe Deschrevel, Brecht Albers, Kobe Vandamme en Manjana Louwage de instrumentale bezetting voor zich nemen. Ze spelen folkpop- en rockmuziek met Ierse en Schotse invloeden, covers van traditionele nummers maar ook eigen nummers.

The Sparks (15.15 u – 16.15 u)
Jan Andries (18 jaar) en Kevin Puype (20 jaar) vormen al drie jaar The Sparks. Ze draaien een mix van het commerciëlere genre waarbij een volledige performance wordt geleverd. Ze hebben al een pak ervaring van fuiven en feesten in Diksmuide waardoor ze klaar zijn voor een show op het grote Sunbeampodium.

Brihang (16.15 u – 17 u)
In welk hokje valt Brihang te plaatsen? Schijnbaar moeiteloos schakelt de Knokkenaar tussen genres en kunstvormen en toch slaagt hij er alsnog in iedereen een stapje voor te blijven door net datgene te doen wat niemand verwacht. In 2014 won hij de Nieuwe Lichting van Studio Brussel waardoor zijn carrière onherroepelijk een steile klim nam.

Bass Shock (17 u – 18.30 u)
Bass Shock heeft als negentienjarige Diksmuideling een grote naam opgebouwd binnen de drum ’n bass en jump-up scene. Hij mocht al draaien op grote events zoals Invaderz, Univerz en Criticalz en heeft ondertussen ook een eigen record label (Bass Boost Recordings) opgericht.

Mr. Polska (18.30 u – 19 u)
Dominik Wlodzimierz Groot oftewel rapper Mr. Polska heeft de ambitie om de beste rapper van Nederland en Polen te worden. Hij scoorde al enorme hits met singles als Allermooiste Feestje, Krokobil, Hausa Wausa en Vlammen.

ID!OTS (19.30 u – 20.30 u)
Luc Dufourmont is inmiddels beter bekend als Roste Luc, de leider van de ‘Bende van de Roste’ uit de succesreeks Bevergem. Maar Dufourmont is ook al eeuwen zanger en muzikant. In het verleden onder meer van de Ugly Papas, maar de laatste jaren is hij zanger/frontman bij ID!OTS. Onlangs brachten ze hun tweede plaat uit met opnieuw rock en snedige punk.

DJ High Jacker (20.30 u – 22 u)
Marijn Vandromme, afkomstig uit Zarren, startte op jonge leeftijd als Dj. Na vele fuiven en clubs startte hij het muziekproject High Jacker. De voorbije jaren mocht hij op verschillende grote festivals als Summertime en Dreambeats draaien. High Jacker zal het Sunbeam Festival afsluiten.

Kaarten kosten in voorverkoop 6 euro en zijn te verkrijgen bij de leerlingenraden van de Diksmuidse secundaire scholen en in Brouwershuys, muziekclub 4AD, General Store, de jeugddienst van Diksmuide en Brooderie. Aan de deur wordt 8 euro gevraagd. (DLD)