Nadat woensdagavond door de Franse overheid al werd beslist dat de klimaatmars van 29 november naar Parijs niet kon doorgaan, werd een alternatief voor deze klimaatmars gezocht in eigen land.  En die werd gevonden in Oostende waar men 10.000 bezorgde klimaatdeelnemers verwachtte.  Maar omdat de Oostendse politie door de terreurdreiging niet kan rekenen op federale steun om deze mars in goede banen te leiden, werd deze nu ook afgeschaft.  Een pak Diksmuidse klimaatmarcheerders zullen dan ook zondag noodgedwongen thuis moeten blijven.  Naast de deelnemers die in eerste instantie naar Parijs zouden gaan, waren er nu ook een pak fietsers bijgekomen die naar Oostende zouden fietsen.  Hiermee zou Diksmuide de best mobiliserende Westhoekstad zijn.

In de aanloop naar de klimaattop, die overigens komend weekend wel van start gaat in Parijs, wou Climate Express de burger toch de kans geven om zijn stem te laten horen.  Men wou vanuit Oostende met 10.000 kelen de Belgisch klimaatstem laten horen tot in Parijs.  Men opteerde voor Oostende omdat de stijging van de zeespiegel immers ook symbool staat voor de klimaatverandering.  Vanuit Diksmuide zou men per bus met 60 deelnemers aanwezig zijn.  Daarenboven bood men ook de mogelijkheid aan hen, voor wie Parijs niet haalbaar was, ook mee te rijden voor 5 Euro.  Er werden ook individuele chauffeurs ingeschakeld.  Daarnaast zouden om 10 uur ook nog fietsers vertrekken richting Oostende.
Maar met de nu genomen beslissing valt dit in het water.  Het is nog niet duidelijk of Climate Express zal zorgen voor een alternatief zodat de bezorgde Belgische klimaatstem dan toch kan gehoord worden in Parijs. (DLD)