Politiezone Polder moet steeds meer optreden bij Diksmuidse fuiven.  Kern van het probleem is vooral het overdadig alcoholgebruik.  Tijd dus dat organisatoren de ernst van de situatie gaan inzien anders zouden ze wel eens op een blauwe maandag met een kater kunnen zitten.  Er is weliswaar goeie wil aanwezig bij organisatoren maar ook veel onzekerheid en onduidelijkheid.  Woensdagavond wordt daarom in CC Kruispunt een info-avond georganiseerd door Diksmuides Drug Overleg Platform (DOP) rond uitgaan in Diksmuide.  Dit gebeurt in samenwerking met politiezone Polder en het Diksmuids stadsbestuur.

In Diksmuide vinden jaarlijks 30 fuiven plaats.  Dat zijn er volgens Johan Geeraert, zonechef van politiezone Polder zeer veel.  Daarenboven gaan die vaak gepaard met overlast als lawaai, vandalisme, vechtpartijen en alcoholintoxicatie.  Vechtpartijen en dronkenschap zijn weliswaar van alle tijden, alleen stelt men bij PZ Polder vast dat de leeftijd van de betrokkenen met de jaren sterk afgenomen is.  Met teveel min-16-jarigen, die daar niets te zoeken hebben.  Daarenboven is het drankgebruik flink toegenomen zodat het er ook vaak veel gewelddadiger aan toe gaat.  En steevast moet de politie het maar oplossen.  Dat verhoogt dan ook enorm de druk op PZ Polder terwijl ook het reguliere leven met ongevallen, inbraken en diefstallen doorgaat en ook de aandacht vraagt van de politiemensen.
Voor Johan Geeraert vormt alcohol, en in het bijzonder gedestilleerde drank, naast het gebruik van drugs de kern van het probleem.  Daarom vinden de organisatoren van de info-avond het nodig om organisatoren te sensibiliseren en ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen.  En dat dit helpt mag alvast blijken uit het feit dat organisatoren die de zaak wel goed voorbereiden ook nauwelijks tot geen problemen hebben met deze vormen van overlast.  Er zijn in Diksmuide wel degelijk ook organisaties die er wel in slagen om een vlekkeloos feest te organiseren, rekening houdend met alle aspecten die van een “goede huisvader-moeder” mogen verwacht worden.
Andere organisatoren kunnen daar alvast hun lessen uit trekken.  Voor de zonechef van PZ Polder kan het immers niet de bedoeling zijn dat hij voor elk feest extra ploegen moet inzetten, noch dat de ambulance van de dienst 100 gehypothekeerd wordt om zatlappen naar de spoeddiensten te brengen.  Dit kost niet alleen handen vol geld aan de gemeenschap, het bezorgt ook nog eens de organisaties een slechte naam.  Zowel PZ Polder als het Diksmuids stadsbestuur willen alvast vermijden dat vroeg of laat een fuifbezoeker vermist wordt en later in een gracht of beek terug gevonden wordt.
Men is in Diksmuide niet tegen fuiven maar partnerschap is wel belangrijk.  Dat betekent dus dat ook organisatoren inspanningen moeten leveren voor een veilig verloop van hun feest en niet enkel mogen uit zijn op het maken van winst maar daarentegen ook de lasten van een feest moeten helpen dragen.  Het organiseren van fuiven in een loods in de polders is overigens niet het ei van Columbus.  Dat zorgt weliswaar voor minder overlast dan een feest in de Boterhalle maar kan voor andere problemen zorgen.  Want voor zonechef Geeraert mag men ook vraagtekens plaatsen bij de veiligheid van de gebruikte loodsen die finaal niet gemaakt zijn voor fuiven.  Nooduitgangen, elektrische leidingen, aanwezige gevaarlijke producten als sproeistoffen, slechts één enkele toegangsweg naar het terrein, nauwelijks parking, het zijn allemaal elementen waar organisatoren vaak nauwelijks bij stil staan.  Zij stellen misschien geen probleem zolang alles normaal verloopt maar wat als …

Kortom, een pak zaken om over na te denken en ideeën uit te wisselen tijdens de info-avond die doorgaat op woensdag 12 oktober van 20 uur tot 22 uur in CC Kruispunt.  Men richt zich tot zowel de jeugd, hun ouders als de verenigingen en organisatoren van fuiven. De toegang is gratis. (DLD)