Vorige week deed Claude Vindevogel namens Idee2006 de oproep om zo snel als mogelijk te starten met eerstelijnsgezondheidszorg in Diksmuide.  Hij stelde voor dit te voorzien in lokalen van het Polderpand.  Daar dreigt immers een steeds groter wordende leegstand zodat een aansluitende verloedering niet onmogelijk is.  Claude Vindevogel vreesde immers dat Diksmuide kostbare tijd zou verliezen indien ze voor de werking van deze eerstelijnsgezondheidszorg een samenwerking zou zoeken met omliggende ziekenhuizen wat zou moeten resulteren in een locatie op de nog vrije gronden van de Yserheemsite.

Maar in een reactie op dit Idee2006-voorstel stelt OCMW-voorzitter Bart Laleman (CD&V) dat Diksmuide reeds beschikt over een eerstelijngezondheidsozorg.  In het huidig Sociaal Huis (foto) is er immers een kantoor waar in samenwerking met het Diksmuids OCMW al ondermeer een eerstelijnspsycholoog, de Sleutel en het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) consultaties houden.  Door het onderbrengen van deze diensten in het Socaal Huis aan het IJzerheemplein 4 heeft men er ook al voor gezorgd dat er een laagdrempelige doorverwijzing mogelijk is vanuit de eigen sociale dienst van het OCMW naar de specifieke gezondheidszorg.

Nieuw is wel dat naar aanleiding van het masterplan ‘Yserheemplein’ er samen met de huisartsenkring wordt nagegaan of er toekomstgericht bijkomende mogelijkheden bestaan.  Met denkt hierbij ondermeer aan het oprichten van een regiohuis met een bijkomende wachtpost, aldus nog OCMW-voorzitter Bart Laleman. (DLD)