Oxfam-Wereldwinkel organiseert, na een sabatjaar omwille van de marktwerken, opnieuw tijdens het weekend van de kerstkoopdagen haar Diksmuidse cadeaudagen in de Boterhalle.  Voor faire cadeaus die staan voor kwaliteitsproducten met respect voor de makers kan men er terecht op vrijdag 7 december van 18 uur tot 21 uur, op zaterdag 8 december van 11 uur tot 19 uur en op zondag 9 december van 11 uur tot 18 uur.  Maar men kan er tijdens dat weekend niet alleen faire cadeaus kopen, men kan er in de Fairtradebar ook terecht voor een Fairtrade wijntje, een lokaal bier of koffie of thee met een stuk taart.  En voor wie, na een paar rondjes op de schaatspiste, behoefte heeft aan iets stevigers, voor die sportievelingen is er chocomelk of groentesoep.

Recent lanceerde Oxfam-Wereldwinkels nog de nationale campagne ‘Liever een FAIR dan een FOUT cadeau’. Want in een ideale wereld ga je nooit met een fout cadeau naar huis, wel met een fair. En Oxfam vond ook bekende Vlamingen als Adriaan Van den Hoof en Frances Lefebure die mee ten strijde willen trekken tegen ‘foute’ cadeaus.
Volgens Rik Maekelberg, verantwoordelijke voor Oxfam-Wereldwinkels in Diksmuide willen veel mensen bewust en ethisch consumeren. Zo geeft bijna de helft van de Belgen aan een regelmatige koper van fairtradeproducten te zijn. En de eindejaarsperiode is voor hem dé periode bij uitstek om solidair te zijn met de medemens. Dit kan ondermeer door stil te staan bij de oorsprong van de cadeaus die men koopt.
“Rampen zoals in de textielfabriek Rana Plaza of de aanhoudende armoede bij cacaoboeren, openen ogen die wegkeken van onrecht. Mensen beseffen dat er al te vaak een geurtje zit aan de manier waarop producten gemaakt worden of waar ze vandaan komen. Met de eindejaarsperiode in zicht willen we mensen graag herinneren aan de macht die ze hebben als consument. Duurzaamheid hoeft geen loos begrip te zijn als je keuzes maakt in de winkel,” zegt Rik Maekelberg.
Elk van de cadeaus die men komend weekend in de Boterhalle vindt, zijn volgens de Diksmuidse Oxfam-verantwoordelijke dan ook uniek en vertellen ze een eigen verhaal. En kan men zich niet vrij maken om komend weekend naar de Boterhalle af te zakken, ook geen probleem want achteraf zijn de producten nog te koop in de Oxfamwinkel in de Kiekenstraat 18.
En Rik Maekelberg kan ook nog met een uitsmijter uitpakken tijdens deze cadeaudagen want nieuw dit jaar is een Aziatische rijstschotel gemaakt met zoveel mogelijk faire of lokale producten en verkrijgbaar voor 10 euro. Oxfam kon immers ook de Kameroense dames, die half augustus tijdens Park op Stelten bakbananen en oliebollen bakten, ervan overtuigen dit culinair hoogstandje komend weekend tijdens de cadeaubeurs te herhalen. (DLD)