Zondag 21 januari is er de 16de uitgave van de brandweertocht.  Kon men in 2016 zo’n 1.800 wandelaars ontvangen, vorig jaar waren er 100 meer die zich aanmeldden in de kazerne aan de Heernisse.  Bij de organiserende vriendenkring van de brandweer en hun partner, de Tervaetestappers uit Keiem, hoopt men dit jaar opnieuw de kaap van de 2.000 te halen.  De laatste 2000-brandweertocht dateert al van 2014 toen men 2.086 wandelaars mocht verwelkomen.  Uiteraard is bij dergelijke wintertochten de opkomst sterk afhankelijk van het weer.  Zo telde de zogenaamde sneeuweditie van enkele jaren terug slechts een 400-tal deelnemers.  De organisatoren hebben alvast alles in het werk gesteld om het de wandelaars naar hun zin te maken met mooie diverse wandelingen waar af en toe mag verpoosd worden.

Voor deze editie trekt men opnieuw richting Esen waar tochten zijn uitgetekend door de Tervaetestappers en haar voorzitter Eric Pynebrouck van 5 km, 8 km, 12 km, 16 km, 22 km en 30 km.  Ze brengen de deelnemers via de Zonnestraalwijk en het Reigersnest naar de Esense Broeken en de Bethoostersche Broeken, het weidegebied tussen Esen en Vladslo waar verschillende lussen werden uitgetekend.  Met de voorbije regenperiode zal het voor menig wandelaar ook een kennismaking zijn met de natte aard van de broeken.  Overigens is het al de 7de maal dat de Tervaetestappers de tochten van de brandweertocht uitstippelen.
Starten kan men aan de brandweerkazerne op de industriezone Heernisse (weg Ieper-Diksmuide) tussen 7 uur ’s morgens en 15 uur.  Er is ook een gratis shuttlebus voorzien tussen het station en de brandweerkazerne.  Deze rijdt vanaf 8 uur tot de laatste deelnemer is aangekomen.  Leden van de wandelfederatie betalen 1,10 euro, voor niet-leden is de deelnameprijs 1,50 euro.  Meer info over de wandeltocht kan men krijgen bij voorzitter Eric Pynebrouck van de Tervaetestappers 0486/842.595.
Voor de vriendenkring van de brandweer vormt deze brandweertocht overigens de doorstart van hun werking.  Nadat de werking ervan een paar maanden terug op een laag pitje stond, heeft Bernard Van Acker opnieuw de voorzittershamer in handen genomen.  Op vandaag telt de kring opnieuw een tiental leden.  Voorzitter Van Acker hoopt, ook al moeten de brandweermannen met de bijkomende opleidingen veel meer uren spenderen aan hun taak, dat ze toch nog een beetje van hun vrije tijd zullen willen spenderen aan de vriendenkring zelf.  De werking daarvan met de losse sfeer zorgt er immers voor dat men nog meer als team en kameraden klaar kan staan voor de brandweeropdrachten zelf.  (DLD)