De Diksmuidse brandweer lijkt zich te gaan specialiseren in het redden van dieren.  Niet alleen werd hiervoor het voorbije jaar voor 8.000 Euro geïnvesteerd in materieel als hijsbanden en balken, een lier, speciale netten en slangenhaken, ook een heus 13-koppig dierenreddingsteam onder leiding van kapitein Filip Vandenberghe werd uitgebouwd.  Diksmuide wil van het redden van allerlei soorten dieren een zonale specialisatie maken binnen de hulpverleningszone Westhoek waarvan de Diksmuidse brandweer sinds 1 januari deel uitmaakt.  In een agrarische streek als de Diksmuidse regio moest dit team vorig jaar al 13 maal uitrukken, al is dit niet altijd voor hoevedieren maar ook soms voor het vangen van exotische exemplaren als slangen en schildpadden.  Maar een dergelijk gespecialiseerd team kan nu natuurlijk ook binnen de hele brandweerzone ingezet worden.  Daarnaast moest overigens ook tijdens het voorbije jaar de Diksmuidse brandweer 141 maal uitrukken om wespennesten te verdelgen.  Dat leidde ook in 2014 tot een duidelijke verhoging van het aantal interventies tijdens de zomermaanden.  Daar was de warme winter dan weer niet vreemd aan.

Ook bij de ambulancedienst is er een duidelijke verhoging van het aantal oproepen.  Dat is vooral het gevolg van het nieuwe snelle en adequate hulp-systeem.  Waar men vroeger gebonden was aan het territorium van de kazerne, laat de 112-dispatch in Brugge nu die ambulance uitrukken die het snelst ter plaatse kan zijn.  Doordat Diksmuide overdag stand-by is in de kazerne met 2 ambulanciers, kan men in 2 minuten uitrukken.  Hierdoor rukt men niet alleen uit voor het Diksmuids grondgebied maar gaat het ondermeer ook richting Klerken.  Zo kon Diksmuide in 2014 608 maal de ambulancesirene horen loeien, goed voor 1.641 werkuren, gepresteerd door de Diksmuidse ambulanciers.  Ter vergelijking: in 2010 rukte de Diksmuidse ambulance “slechts” 515 maal uit.

Naast de 413 interventieopdrachten, waren er in 2014 ook 48 brandoproepen.  Opmerkelijk daarbij was dat men 15 maal werd opgeroepen voor een brandmelding afkomstig van een branddetectie-installatie.  Vooral bedrijven lijken hierin steeds meer te investeren.  Deze installaties lijken echter nog niet altijd even accuraat te werken want bij iedere oproep bleek een tussenkomst niet noodzakelijk.

Maar de belangrijkste dag was de eerste dag na 2014 want op 1 januari 2015 begon de werking van de hulpverleningszone Westhoek.  Van de zowat 940 manschappen die deze zone telt komen er 53 uit de Diksmuidse post en 25 uit deze van Leke.  Diksmuids korpsoverste, majoor Dirk Coopman, verwacht op korte termijn evenwel weinig veranderingen voor de werking van het Diksmuids korps.  Er is dan ook in eerste instantie een zogenaamde stand-still voorzien om toe te laten de samenwerking allereerst te evalueren vooraleer er ingrepen gebeuren.  Alleen bij grote investeringen zal er nu al afgewogen worden in welke kazerne deze best geplaatst worden.  Wellicht komt het volgens majoor Coopman dan ook tot een afslanking van het rollend materieel in de Diksmuidse kazerne.
Al hoeft dat niet altijd het gevolg te zijn van het inwerking treden van de zone want binnen het Diksmuids korps was sowieso reeds voorzien een vrachtwagen niet meer te vervangen.  De aankoop van een lichte vrachtwagen die enkel uitrukt met het materieel dat noodzakelijk is voor een bepaalde interventie, zorgt er immers voor dat een stilaan verouderde wagen nog weinig gebruikt wordt en bijgevolg overbodig wordt.
Op langere termijn zullen korpsen van de zone zich wellicht ook steeds meer gaan specialiseren zodat zware investeringen kunnen ontdubbeld worden.  Diksmuide heeft alvast een eerste stap in die richting gezet met de uitbouw van haar dieren-reddingsteam. (DLD)