De Diksmuidse boerenmarkt bestaat al sinds 1981.  Maar ook al bestaat ze meer dan een kwarteeuw, toch is ze op vandaag nog steeds brandend actueel.  Momenteel is er een wurgende prijzenoorlog aan de gang tussen boeren en distributie waarbij de rol van de veiling in vraag wordt gesteld, zo bleek vorige week nog tijdens een Pano-reportage op Eén. Nochtans zou die veiling als coöperatieve zich moeten opwerpen als verdediger van de belangen van de boer.  Maar op een boerenmarkt als de Diksmuidse krijgt men wel eerlijke producten voor eerlijke prijzen, zo konden we zaterdag horen van nationaal SP.a-voorzitter John Crombez die een bezoek bracht aan de Diksmuide boerenmarkt die één van oudste van Vlaanderen is.  Dergelijke boerenmarkten worden dan ook aanzien als een alternatief voor de huidige verkoop via de veiling.  Met zijn bezoek wilde Crombez zijn steun betuigen aan de korte keten en de land- en tuinbouwers die hiervan hun werk maken.

De korte-keten verkoop, het zorgt dat de boer een eerlijker prijs voor zijn producten krijgt, zo stelde zaterdag de SP.a-voorzitter.  Boeren met een hoevewinkel of automaat, boeren die leveren aan voedselteams of markten als de Diksmuidse boerenmarkt, ze zijn op vandaag met een slordige 3.000 die 12 procent van het aantal landbouwbedrijven vertegenwoordigt.  Maar hun aantal stijgt volgens John Crombez en dat is logisch gezien hierdoor de tussenpersonen worden uitgeschakeld en de boer hierdoor meteen ook betere prijzen krijgt. Ze worden daarmee een alternatief voor de veiling.  Opmerkelijk dat John Crombez daarbij geen gewag maakt van het project “de buurderij” die ook in Diksmuide wekelijks zorgt voor een rechtstreeks contact tussen consument en landbouwer.  In Diksmuide kan men daarvoor terecht in 4AD.  Maar volgens Peter Bossu (SP.a) zorgt het percentage op de verkoopprijs die de boeren op hun verkoop moeten afdragen aan de organisatie van De Buurderij ervoor dat ook daar de prijzen onder druk komen.
Voor SP.a-voorzitter Crombez, die op het Schoolplein vergezeld was door een Diksmuidse SP.a-open-delegatie (foto) moet men van een duurzame landbouw de norm maken.  Alleen zo kan deze terug in handen komen van de boeren.  Er moet een systeem komen met een minimale kostprijs die zorgt dat het werk van de boer betaald wordt. Daarbij moet de huidige overheidssteun een steun worden voor de duurzame familiale landbouw. (DLD)