Het Diksmuids VTI wijkt voor terreurbeweging IS (Islamitische Staat).  De voorbije jaren trokken de VTI-leerlingen van het 7de jaar BSO op studiereis naar het oosten van Turkije.  Maar omdat men er ver weg was van de toeristische bestemmingen en men er ondermeer te voet de bergen in trok, vond VTI-directeur Bart Laleman het risico te groot om naar deze regio te reizen, wetende dat Syrië waar terreurbeweging IS actief is op slechts een paar honderd kilometer daar vandaan ligt.  Een dergelijke studiereis is voor de VTI-directeur dan ook niet risicoloos.  Vandaar dat geopteerd werd voor de nieuwe bestemming Rhodos.  Deze leerlingen vertrekken komende donderdag 23 april voor een week naar dit Griekse eiland.

De overige bestemmingen van VTI’s studiereizen blijven verder ongewijzigd.  Marrakech, Verona, Barcelona, Amsterdam en Parijs krijgen de komende weken Diksmuidse VTI-leerlingen over de vloer.  Verder is er ook dit jaar nog de tweejaarlijkse studiereis naar Disneyland Parijs.
Deze laatste trip wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de ouderraad, die overigens ieder jaar zo’n 6.000 Euro pompt in de werking van de school.  Naast een bijdrage voor deze studiereis betaalt ze ondermeer ook de huur van boeken voor de eerstejaars.  Hiervoor organiseert men diverse activiteiten als een pannenkoekenverkoop (dit jaar goed voor 900 kilogram), een chocoladeverkoop tijdens de eindejaarsperiode, een barbeque op de jaarlijkse opendag op Hemelvaartdag en de sneukel(fiets)tocht die straks op 1 mei aan zijn vijfde uitgave toe is.  Aan deze fietstocht, waarvoor men vertrekt tussen 13.30 u en 15 u aan het VTI, kan men deelnemen voor de prijs van 5 Euro per persoon, kinderen onder de 5 jaar mogen gratis mee en er is een maximum van 20 Euro per gezin.  Als afsluiter van deze sneukel(fiets)tocht kan men vanaf 16 uur ook aanschuiven voor een broodje met braadworst die men desgewenst ook nog kan doorspelen met een streekbiertje.  Voor deze fietstocht moet men wel vooraf inschrijven zodat men over voldoende “sneukel” beschikt.  Dit kan via overschrijving op rekening BE83 4743 2241 6115 van de ouderraad met vermelding van naam, voornaam, aantal personen en Sneukeltocht VTI.

Maar zorgt IS er intussen voor dat er dit jaar moet gesleuteld worden aan de bestemming van een studiereis, er is nog een grotere dreiging voor de toekomst van deze studiereizen.  Het is immers niet denkbeeldig dat de Vlaamse subsidies, die noodzakelijk zijn om deze studiereizen betaalbaar te houden voor de leerlingen, in de toekomst ook geschrapt worden. Het is een evolutie die nauwlettend wordt opgevolgd aan de Cardijnlaan. (DLD)