Het Diksmuids VTI wil op termijn zoveel mogelijk boeken sluiten in zijn klassen.  Hiervoor werd er gestart met een proefproject rond laptops in de tweede graad elektromechanica – industriële wetenschappen en handel.  Daar kunnen de leerlingen in de klas voortaan beschikken over een eigen laptop.  Deze konden ze huren of kopen.  En deze huur- of aankoopprijzen kwamen betaalbaar omdat er hierdoor ook minder boeken gebruikt worden die ze anders ook moeten huren of kopen.  Zo kunnen niet alleen de kosten voor de boeken verminderd worden, ook de kostprijs voor de in klas gebruikte copies  dalen.  Volgens directeur Bart Laleman is het op termijn de bedoeling dat het merendeel van de VTI-leerlingen over een eigen laptop beschikken.  Op die manier wil men in het Diksmuids VTI op een eigentijdse wijze toch kwalitietsvol de leerplandoelstellingen realiseren zonder dat dit voor de leerlingen en hun ouders noodzakelijk meer moet gaan kosten.

Intussen maakt de leerlingenraad van het VTI zich wel zorgen over de geplande besparingsmaatregelen in het onderwijs.  Ze vrezen dat minder geld voor scholen niet alleen minder leerrijke schooluitstappen zal betekenen maar ook een hogere schoolfactuur, materiaal die minder snel vervangen wordt…
Voor de leerlingenraad van het VTI betekent goed onderwijs nog altijd meer kans op een goede toekomst.  Als er voor hen dan ook op één ding niet mag bespaard worden, dan is het wel op hun toekomst.  Daarom organiseert de leerlingenraad een ballonactie op dinsdag 3 februari om 10.20 u. op de speelplaats.  Daar worden dan 800 ballonnen piepend leeggelaten als signaal van deze ongerustheid.  De VTI-leerlingen willen zich zo laten horen tot in Brussel, ze vraagt aan de heren en dames politici in Brussel dat men leven blaast in hun toekomst.  Daarnaast worden ook enkele ballonnen de lucht ingelaten met kaartjes waarop deze boodschap staat. (DLD)