Statiewijkkermis-2012Met “Artiest zoekt Feestneus” willen gemeenten uit het noorden van de Westhoek, waaronder Diksmuide, nieuw plaatselijk talent een podium geven.  En die podia zoekt men op kleine en minder kleine buurtfeesten of op wijkkermissen (foto archief statiewijkkermis). Zo kunnen organisatoren een gratis artiest boeken voor hun feest.  En tussen die geselecteerde artiesten steken ook enkele Diksmuidelingen.  Zo is er Carlos, de orgelman, singer-song-writer Bastiaan Maertens en rockbands Evolution Theory en Fitzgerald.  Met dit project vangt men overigens twee vliegen in één klap: lokaal talent krijgt maximale speelkansen en organisatoren van buurt-, wijk- en straatfeesten krijgen een extra duwtje in de rug.

Wie een gratis artiest zoekt kan putten uit een lijst met de meest uiteenlopende muziekgroepen en straatanimatie-acts.  Die werden geselecteerd door een jury waar ook Diksmuideling Maarten Dumoulin, gekend van ondermeer Odiel Vancaeyzeke, deel van uitmaakt.  En die jury pikte uit de kandidaturen die bij de jongste jaarwisseling werden ingediend, een twintigtal acts die geschikt zijn voor dit soort buurtfeesten.  Van de frisse hippe clown tot oerdegelijke rock & roll, van klassiek tot schlager.  De artiestenlijst met beeld- en luisterfragmenten kan men vinden op www.artiestzoektfeestneus.be  

‘Artiest zoekt Feestneus’ brengt dus artiesten en bewoners bij elkaar, maar is niet de organisator van de feesten. Het zijn de artiesten en de bewoners die zelf alle afspraken maken om tot een geslaagd evenement te komen. Op de website www.artiestzoektfeestneus.be vindt men overigens ook nog enkele handige tips.
Boeken kan door het inschrijvingsformulier dat door voldoende buren ondertekend is te bezorgen aan Artiest zoekt Feestneus, Leopold II-laan 2, 8670 Koksijde of via mail: info@5-art.be. Na de goedkeuring krijgt men een bon “goed voor 1 optreden” waarmee men de artiest van zijn eigen keuze kan betalen. ‘Artiest zoekt Feestneus’ vergoedt ook de eventuele auteursrechten gekoppeld aan het optreden.
Organisatoren die geen gratis artiest (meer) kunnen boeken of die niet in aanmerking komen voor de financiële ondersteuning kunnen via de website ook acts vinden. Uiteraard gelden dan de eigen prijsafspraken van de artiest. (DLD)