Naar we konden vernemen van de NMBS, de spoorwegmaatschappij, zal het Diksmuids station binnenkort opnieuw langer open blijven.  Momenteel is het gebouw enkel toegankelijk in de voormiddag maar na afwerking van het nieuw sanitair gedeelte in de wachtzaal, dat nog moet uitgerust worden met muntsloten zodat dit kan opgeleverd worden, zullen zowel het nieuw sanitair als de wachtzaal elke weekdag van 5.45 uur tot 20 uur ’s avonds beschikbaar zijn voor de treinreizigers.  Tijdens de weekends is dat tussen 6.45 uur en 20 uur.  De wachtzaal zal dan geopend worden met een tijdsslot.  Indien er evenwel vandalisme wordt vastgesteld, dan zal de spoorwegmaatschappij verplicht worden de openingsuren van de wachtzaal en het sanitair opnieuw in te korten.  De openingsuren van het loket blijven wel ongewijzigd.

Eind juli had de Diksmuidse CD&V-afdeling (foto) nog een oproep gedaan aan de NMBS om ruimere openingsuren van het Diksmuids station te voorzien.  Maar volgens de NMBS is haar beslissing om wachtzaal en sanitair langer open te stellen, al veel eerder genomen.  Ze is geen gevolg van de CD&V-oproep, bij de spoorwegmaatschappij wacht men enkel op de definitieve oplevering van het nieuw sanitair in het stationsgebouw om de nieuwe openingsuren in te stellen.
CD&V had eveneens gevraagd om een betere opstelling van de biljettenautomaat zodat deze ook bij zonnig weer bruikbaar is.  Maar ook hiervoor had de NMBS reeds een oplossing klaar liggen, er zullen zonneschermen geplaatst worden zodat het beeldscherm van de automaat beter leesbaar wordt.
Aan de CD&V-vraag om de automaat aan te passen, zodat ook met biljetten kan betaald worden, kan evenwel niet ingegaan worden.  Te grote sommen in de automaat zou immers aanleiding kunnen geven tot inbraak of kraken van de automaat.  Bij de NMBS wijst men er op dat men ook online zijn tickets kan bestellen.  Een tweede automaat, als gevraagd door CD&V, is in Diksmuide financieel niet haalbaar met haar 582 instappende reizigers op weekdagen.
Tenslotte kan, wie niet goed overweg kan met de automaat, tijdens de openingsuren van het loket aan de aanwezige bediende ook steeds info vragen over de werking.  Senioren- of andere geïnteresseerde verenigingen kunnen bij de loketbediende ook een infosessie over het gebruik van de automaat aanvragen.  Verder kan men ook een instructiefilmpje over het gebruik van de automaat raadplegen via www.belgianrail.be.

Voor de lange sluitingstijd van de spooroverweg aan de Esenweg, wanneer treinen uit Lichtervelde komen, is er dan weer geen oplossing.  Deze gaat dicht wanneer een trein binnen de aankondigingszone van een overweg komt.  Treinen komend uit Lichtervelde moet binnen deze aankondigingszone nog een halte maken in het Diksmuids station, waardoor de slagbomen langer naar beneden blijven.  Voor Infrabel is het vertragen van het sturen van het sein in functie van het wegverkeer niet mogelijk.  Het zou naast de veiligheid ook de stiptheid van de treinen niet ten goede komen. (DLD)