Door het herstellen van sloten en grachten in het waterrijk gebied van Lampernisse wil het Regionaal Landschap IJzer & Polder de oorspronkelijke plantenrijkdom van het komgrondengebied, dat enorm is achteruit gegaan, nieuwe kansen geven.  Men hoopt hiermee tot een sterke opmars van zeg maar de zwanenbloem of de lidsteng te komen.  Eerder realiseerde het regionaal landschap ook al gelijkaardige graafwerken in het gebied van de Drie Mussen.

Om de vegetatie verder te stimuleren graaft het Regionaal Landschap IJzer & Polder in Lampernisse samen met plaatselijke landbouwers enkele kilometers grachten, poelen en weddings in de komgronden. Op die manier wil ze de komgronden herstellen, die zich zo opnieuw als een waterrijk gebied kunnen ontwikkelen. Een goede zaak voor zowel de landbouw als natuur, zo is nog te horen bij het Regionaal Landschap want koeien lessen hun dorst opnieuw in natuurlijke veedrinkplaatsen en de aanwezigheid van water komt ook zeldzame planten en weidevogels, zoals de grutto en in het recente verleden zelfs de zeer zeldzame velduil, ten goede.

Realiseerde het Regionaal Landschap ook al dergelijke graafwerken in het gebied van de Drie Mussen, ook daar zullen deze binnenkort hernomen worden.  Zo wil men tijdens de komende maand bijna tien kilometer grachten en laantjes en net geen 40 poelen en weddings onder handen nemen. Zowel in het gebied van de Drie Mussen als in de komgronden van Lampernisse wil men ook de komende jaren hieraan verder werken. (DLD)