Eind 2014 kreeg het Diksmuids OCMW nog het bericht dat ze haar 28 opvangplaatsen vanaf 1 juli 2015 mocht schrappen.  Hiervan waren er 19 ondergebracht in de OCMW-woning in de Stationsstraat (foto), de overige in gehuurde woningen in de Generaal Baron Jacquesstraat (4) en de IJzerlaan (5).  Maar amper een maand na de sluiting krijgt men nu de vraag om het gebouw opnieuw te openen.  OCMW-voorzitter Bart Laleman laat weten opnieuw de 19 plaatsen in de Stationsstraat ter beschikking te kunnen stellen maar de huurcontracten van de woningen in de Generaal Baron Jacquesstraat en de IJzerlaan werden wel opgezegd.  Daarnaast kregen inmiddels ook 2 personeelsleden hun ontslag terwijl ook het onderhoudspersoneel werd overgeplaatst.  Diksmuids OCMW-voorzitter Bart Laleman (CD&V) heeft dan ook zijn bedenkingen bij de toch wel kortetermijnvisie van  betrokken staatssecretaris voor asielbeleid Theo Francken (N-VA).

Eind 2014, toen Diksmuide de melding kreeg dat ze haar 28 opvangplaatsen mocht schrappen, heette het nog bij Fedasil dat de toestroom van asielzoekers op dat moment sterk verminderd was. Voortaan zou alles geconcentreerd worden in Brussel. Maar Diksmuids OCMW-voorzitter Bart Laleman moet amper een maand na de effectieve sluiting al vaststellen dat men van staatssecretaris Theo Francken de vraag krijgt om haar gebouw opnieuw te openen voor asielzoekers.

Diksmuide wil aan deze vraag wel tegemoet komen door haar woning in de Stationsstraat opnieuw te openen voor 19 asielzoekers maar  OCMW-voorzitter Bart Laleman heeft dus zijn bedenkingen bij wat hij noemt de kortetermijnvisie van staatssecretaris voor asielbeleid Theo Francken. Zo geldt de vraag voor opvang opnieuw maar tot 1 januari 2016 terwijl men verneemt dat de crisis nog jaren zal duren. Voor Bart Laleman getuigt dit dan ook van weinig respect van de hogere overheid voor de personeelsleden.  Deze laatsten zijn immers op vandaag nog in een opzegperiode na ontslag en toch worden ze nu gevraagd of ze toch bereid zijn om hun oude functie voor slechts enkele maanden terug op te nemen.
Volgens voorzitter Laleman heeft Diksmuide aan Fedasil laten weten zijn verantwoordelijkheid in deze asielcrisis op te nemen en bereid te zijn om het gebouw in de Stationsstraat opnieuw open te stellen voor de opvang van 19 alleenstaande mannen. Aan de hogere overheid werd wel uitdrukkelijk gevraagd dat haar oproep mag kaderen in een langetermijnvisie zodat een duurzaam LOI(lokaal opvang initiatief)-project in Diksmuide kan blijven. (DLD)