Na een eeuw is een belletje, dat gebruikt werd in de vooroorlogse Diksmuidse Sint-Niklaaskerk, terug thuis.  Dit belletje dat gebruikt werd door misdienaars in de kerk om de gelovigen tijdens de eucharistieviering bij de consecratie te laten recht staan, werd door de Franse luitenant De Vaiseau Gamas in 1914 meegenomen naar huis als souvenir.  Hij behoorde tot de Franse Marinefuseliers die onder leiding van admiraal Ronarch Diksmuide in oktober 1914 verdedigden tegen de oprukkende Duitsers.  Nu bracht zijn kleinzoon Jean-Baptiste samen met zijn achterkleinzoon Benoit Gamas, dit belletje terug.  Het werd in de IJzertoren overhandigd aan Greet Scheire, voorzitster van de Diksmuidse kerkfabriek en Roger Roels die als raadslid eveneens deel uitmaakt van deze kerkfabriek.

Toch zal het belletje nog niet onmiddellijk terugkeren naar de Diksmuidse Sint-Niklaaskerk.  Het belletje, waarin de vermelding “Dixmude” is gegraveerd, zal immers in eerste instantie deel uitmaken van de tentoonstelling “De IJzer, ons laatste hoop” die vanaf 10 oktober gedurende 4 jaar ononderbroken zal lopen in het Museum aan de IJzer.  Dat kon vernomen worden van Philip Oosterlinck, verantwoordelijke van deze tentoonstelling.
In de marge van de overhandiging kon ook nog vernomen worden dat vanaf oktober tot december er ook in de Sint-Niklaaskerk een tentoonstelling zal lopen rond de gebeurtenissen van 1914. (DLD)