Waar zijn de oplaadpalen voor elektrische wagens en de fietsoplaadpalen voorzien in Diksmuides masterplan voor het centrum, dat vroeg Idee2006 Katleen Winne op de jongste gemeenteraad.  Bestaat er alvast één oplaadpunt voor auto’s als privaat initiatief van Electro Dezwarte in de Woumenweg, publieke laadpalen voor auto’s zijn er op vandaag nog niet.  Maar volgens schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) komen er alvast 8 dergelijke publieke laadpunten in Diksmuide.  Zo heeft men al 2 locaties voorzien voor 2017: in de Bortierlaan en bij de sporthalle De Pluimen.  Omdat men door de tussenkomst van netbeheerder Infrax de volgende jaren nog 6 toegankelijke oplaadpunten kan installeren zou overwogen worden om ook oplaadpunten te plaatsen in de dorpen en deze strategisch te spreiden over Woumen, Pervijze, Keiem en Esen.  In het centrum is er immers voldoende mogelijkheid om de elektrische wagen thuis op te laden.  Ook in de blauwe zone is dat mogelijk met de bewonerskaart.
Oplaadpunten voor fietsen zal Diksmuide dan weer niet meer voorzien.  Door de steeds langere autonomie van fietsbatterijen is een publieke infrastructuur niet meer noodzakelijk.  Bovendien bieden al meerdere horecazaken de mogelijkheid tot opladen.  Hierdoor zou het fietsoplaadpunt op het recent vernieuwd Esenplein (foto), gevraagd door het plaatselijk bewonersplatform, weleens het laatste Diksmuids publiek oplaadpunt voor fietsen kunnen worden.


Op de voorbije gemeenteraad werd ook de aanleg van de aangepaste wandel- en fietsverbinding tussen de Hoge Brug en de Dodengang goedgekeurd.  De werken voor dit 2,2 kilometer lange tracé, waarover we reeds eerder konden berichten op www.eDiksmuide.be-klik hier, zullen een slordige 1 miljoen euro gaan kosten waarvan zo’n 560.000 euro wordt betoelaagd door Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen.
Bij deze werken wordt ook de omgeving van de inmiddels gerestaureerde Kalvarieberg toegankelijk gemaakt voor andersvaliden.  Ook wordt er gewerkt aan de veiligheid voor voetgangers, er komt een picknickbank en fietsstaanders en tenslotte wordt het groen geoptimaliseerd, er worden bloembollen gepland en er komt een groenscherm.
Verder kon nog vernomen worden van burgemeester Lies Laridon (CD&V), op vraag van N-VA-raadslid Bert Laridon, dat de zogenaamde vlonderbrug zal voorzien worden van een 525 vierkante meter grote antisliplaag ten bedrage van 73.500 euro.  Hiermee worden problemen met gladheid voorkomen die men eerder vaststelde bij de voetgangersbruggen over de Handzamevaart.  Volledigheidshalve geven we nog mee dat de vlonderbrug komt ter hoogte van Delva waar de weg het smalst is en een voet- en fietspad er technisch niet haalbaar is.  Daarom komt er een uit houten planken bestaande vlonderbrug boven de talud tussen de rijweg en de waterlijn van de IJzer.

Deze werken aan de IJzerdijk zijn meteen ook de laatste in de reeks van werken die voorzien waren in 2012 in het kader van de opwaardering van de sites 14-18 in Diksmuide.  De sites die werden opgewaardeerd en die inmiddels zijn uitgevoerd waren verder de IJzerdijk tussen de Hoge Brug en de spoorwegbrug met inbegrip van de parking en het plein aan de IJzertoren, de site van de Stookolietanks nabij de Dodengang, Oud-Stuivekenskerke, het Stiltepad in Kaaskerke en de site Duitse Begraafplaats Vladslo – Houtlandstraat.  De Duitse begraafplaats zelf werd de voorbije maanden door de Duitse overheid ook opgefrist met ondermeer vernieuwde paden.  Het vernieuwde Duits oorlogskerkhof zal officieel in gebruik worden genomen begin oktober in aanwezigheid van de nieuwe Duitse ambassadeur in België. (DLD)