Pinkstermaandag 25 mei wordt opnieuw Diksmuides hoogdag voor boter en kaas, de dag waarop Diksmuide nog een keertje boterstad wordt met de Boter- en Kaasfeesten.  Maar naast deze gegeerde zuivelprodukten die men vindt aan een rijk gevuld kaasbuffet, tijdens de kaasworpen en op de markt met kazen van de streek, is er ook folklore en traditie te vinden in het centrum.  Naast de wekelijkse maandagmarkt die voor de gelegenheid in een feestelijk kleedje steekt, is er nog een pak randanimatie zodat er in zowat ieder hoekje van het stadscentrum wel iets te beleven valt.

De wekelijkse maandagmarkt wordt alvast aangevuld met de traditionele kaasmarkt, een braderie, rommelmarkt, een streekproductenmarkt, een ambachtenmarkt en een muziekfestival.  En uiteraard zijn er ook nu weer de kaasworpen vanop het podium aan Salons Saint-Germain.  Tijdens de verschillende kaasworpen maakt men kans op een  stukje kaas of een pakje boter.  Daarnaast is er ook nog extra straatanimatie met de gerecycleerde klanken van “Van Slag”, men kan kennis maken met Relva, een mooie ballondecoratie ontvangen van Prutske, ludieke boetes krijgen van de Love and Peace police of genieten van de muzikale Alfredo’s en de typische kaasbollenfanfare.

Dagprogramma
9.15 u: opening Boter- en Kaasfeesten met de Koninklijke Harmonie Burgerskring
10 u: eerste Boter- en Kaasworp
10.30 u: gratis vissoep thv Salons Saint Germain
10.45 u: optreden van de Alpenhoornblazer
11 u: tweede Boter- en Kaasworp
11.15 u: intronisatie van nieuwe Ridders in de Orde van de Beuterwaeghe
12 u: rondgang van de Ridders onder begeleiding van de Kaasbollenfanfare
12.30 u: kaasbuffet in Salons Saint Germain (vooraf inschrijven via dienst toerisme, Grote Markt 6, Diksmuide – T 051 79 30 50)
13 u: optreden van De Vlaamse Zanger (mini-muziekfestival) op het Schoolplein
13.45 u: optreden van de Alpenhoornblazer
14 u: derde Boter- en Kaasworp
14 u: optreden van Elke op het Schoolplein
14.45 u: optreden van de Alpenhoornblazer
15 u: vierde Boter- en Kaasworp
15 u: optreden van Wim Leys op het Schoolplein
15.45 u: optreden van de Alpenhoornblazer
16 u: vijfde Boter- en Kaasworp
16.15 u: optreden van Yves Segers op het Schoolplein
16.45 u: optreden van de Alpenhoornblazer
17 u: zesde Boter- en Kaasworp

Daarnaast zijn er nog randactiviteiten met ondermeer een braderie & kinderrommelmarkt in het centrum.  In de Generaal Baron Jacuesstraat, de Koning Albertstraat, de Stationsstraat, de Admiraal Ronarchstraat en de Vredestraat kan men kennis maken met traditionele karate, de roofvogels van Jarka, men kan wegkruipen bij Guapa op de grimestoel of genieten van één van de optredens van dansschool El Sanscha.
Daarnaast openen de lokale handelaars hun deuren zodat men op koopjesjacht kan gedurende de braderie.  Verder houden de Rubensvrienden tijdens deze pinksterdagen ook hun jaarlijkse tentoonstelling in de Boterhalle.
Het mini-muziekfestival gaat op maandagnamiddag door op het Schoolplein terwijl de aanpalende Reuzemolenstraat voor de gelegenheid een Circusstraat wordt.  Streekproducten vindt men ook terug op het Schoolplein en voor de ambachtenmarkt kan men terecht in de Stationsstraat.
Vanaf 11.30 u is er op pinkstermaandag in de Koning Albertstraat een grote, feestelijke en over(h)eerlijke picknick met lokale, fairtrade en bioproducten.  Wie hiervoor niet ingeschreven is, geen nood.  Men is er nog steeds welkom om mee te genieten op een feestelijk terras waar men doorlopend zijn dorst kan lessen aan de koffie- en wijnbar, die verzorgd wordt door de Diksmuidse Oxfam Wereldwinkel. Op het menu staan (naast zuiderse muziek en een gezellige sfeer) uiteraard uitsluitend bio-, fairtrade en lokale drankjes en hapjes.  Om 12.45 uur wordt daar ook de eerste Fairtrade- ambassadeur gehuldigd. In het kader hiervan wordt ook de hele namiddag een lekker ambassadeursbordje geserveerd met een lokaal en bio hapje.

Nog dit : het centrum van Diksmuide is op pinkstermaandag 25 mei niet bereikbaar met de auto. Men kan parkeren op de centrumparking in de Beerstblotestraat (parking 4AD), de pendelparking nabij het station of op de parking van warenhuis Colruyt in de Rijkswachtstraat. Of men kan natuurlijk ook per fiets of te voet afzakken naar het centrum. (DLD)