Diksmuide doet grote inspanningen om de stad onkruidvrij te houden.  Een niet voor de hand liggende opdracht sinds openbare besturen hun onkruid niet meer mogen verdelgen met pesticiden.  Volgens schepen voor groenonderhoud Martin Obin heeft Diksmuide de voorbije jaren al aardig wat geïnvesteerd in gasbranders en stoommachines om het onkruid te bestrijden.  Maar toch blijft het een heel arbeidsintensieve opdracht voor de stedelijke diensten.  Daarnaast wordt ook het groenonderhoud van een deel van het openbaar domein uitbesteed aan De Groene Kans wat ook nog eens een slordige 100.000 euro per jaar kost en ook de goten worden door een firma enkele malen per jaar gekuist.  Doet Diksmuide dus al een grote inspanning, schepen Obin doet ook een oproep aan de Diksmuidelingen om zowel het voetpad, de goot voor hun woning als hun privédomein net te houden en onkruidvrij te beheersen.  Als iedereen voor zijn eigen deur veegt … juist. Door de stadswachten worden alvast controles uitgevoerd.

De stadswachten kunnen nu reeds bij de uitgevoerde controles vaststellen dat heel wat inwoners inspanningen leveren om hun voetpad, goot en privédomein goed te onderhouden.  Maar ook hier zijn er uitzonderingen op de regel.  Deze eigenaars worden dan ook aangeschreven door het stadsbestuur met verzoek het verwaarloosd groenonderhoud dringend aan te pakken, zo laat ons burgemeester Lies Laridon weten.
En dat is niet altijd de gewone man in de straat die men moet aanspreken want eentje die alvast werd gecontacteerd door Diksmuide was de Regie der Gebouwen.  Deze laat als huurder van de site van het voormalig financiecentrum dit domein danig verwaarlozen, zo stelden de burgemeester en haar twee schepenen vast bij een plaatsbezoek. (foto)  Het inmiddels leegstaand gebouw lijkt alvast niet onmiddellijk een nieuwe bestemming te krijgen nu duidelijk is geworden dat de acute opvang van vluchtelingen door het Rode Kruis op deze site niet meer nodig is.  Maar dat betekent voor Diksmuide niet dat de omgeving niet onderhouden hoeft te worden.   Schepen Marc De Keyrel kreeg op zijn vraag naar dringend groenonderhoud de bevestiging van de Regie der Gebouwen dat begin september de nodige onderhoudswerken zullen uitgevoerd worden.  Deze overheidsdienst heeft hiervoor een prijsvraag gericht aan enkele tuinaannemers.
Inmiddels heeft Diksmuide ook een extern bureau aangesteld om de nodige metingen te doen naar de beheerkwaliteit van het huidig openbaar groen en het onkruidbeheer op verhardingen in Diksmuide.  Met deze bekomen gegevens wil Diksmuide groenbeheerplannen opmaken zodat in een volgende fase het groenonderhoud en het onkruidbeheer door zowel de stedelijke groendienst als de externe firma nog efficiënter kan uitgevoerd worden. (DLD)