In het kader van de Week van de Korte Keten, die doorgaat van 4 tot 12 mei, gaat West-Vlaanderen op zoek naar haar ambassadeur van de korte keten, zeg maar de ‘Korte Keten Kop’.  Hiermee wil men deze actie een gezicht geven.  Vijf West-Vlamingen strijden om het ambassadeurschap, onder hen Bart Syryn van de hoeveslagerij De Heerlijkheid in Vladslo waar hij de hele voedselketen beheert.  Volgens de jury steekt Bart alvast boven de andere kandidaten uit omwille van zijn gedrevenheid en passie. Voor hem begint en eindigt het verhaal immers niet bij zijn eindproduct. Elke stap in de keten is voor Bart Syryn minstens even belangrijk. Daarnaast is innovatieve productontwikkeling ook een belangrijke troef van de Heerlijkheid.  Daarvoor grijpt Bart Syryn terug naar authentieke recepten die hij een innovatieve en lokale twist geeft. Maar bovenal blijft hij volgens de jury, die Bart uit 31 kandidaten selecteerde, bescheiden en met zijn twee voeten op de grond.  Men kan voor deze Diksmuidse kandidaat stemmen tot 24 april via www.korteketenkop.be.

“Ik heb er altijd van gedroomd iets ‘op mezelf’ te doen. Met De Heerlijkheid maak ik die droom helemaal waar. Van meet af aan was het mijn bedoeling 100% in te zetten op duurzaamheid en kwaliteit. De slagzin ‘van graankorrel tot gedroogde worst’ maakt meteen duidelijk dat we de hele voedselketen zelf beheren. Dit jaar bouwen we nog een extra stal waar we onze biggetjes kunnen laten geboren worden. In de stallen hebben de varkens overigens ook veel loopruimte. Op de grond ligt een dikke laag verse stro. We hergebruiken het stro als bemesting op het land. De keten blijft zo gesloten. Er verblijven doorlopend een honderdtal varkens op de hoeve.”, zo vernemen van Bart Syryn. “We houden het bewust kleinschalig. Nu verwerken we maximaal tien varkens per week en dat is voldoende. Onze bereidingen maken we ook nog eens af met kruiden uit de eigen tuin. Zo smaakt men meteen de liefde voor onze stiel meteen in onze verse producten.”, zo vernemen we nog van Bart Syryn die samen met zijn vrouw Joke zijn hoeveslagerij runt en er op vrijdag, zaterdag en zondag klanten ontvangt.  Daarnaast verkoopt de Heerlijkheid ook op dinsdagavond bereidingen op de buurderij in 4AD.

In het kader van de Week van de Korte Keten organiseert De Heerlijkheid op 4 mei nog een echte ontdekkingsworkshop over het varken en de ambacht. Hiervoor kan men terecht op hun boerderij aan de Lange Limaertstraat, 2 in Vladslo. (DLD)