Diksmuidelingen zullen in 2018 in hun nieuw zwembad op het sportdomein De Pluimen kunnen zwemmen.  Diksmuids sportschepen Marc De Keyrel wil dus in het najaar van 2016 niet alleen starten met de bouw van de tweede sporthalle maar dan meteen ook zorgen voor de eerste steen van een nieuw zwembad.  Daarbij komt er ook een reorganisatie van de sportvelden waarbij het hoofdterrein van KSV Diksmuide wordt heraangelegd in kunstgras.  De totale kostprijs wordt op 12 miljoen euro begroot.  De aflossing en de exploitatie zal Diksmuide jaarlijks vanaf 2018 zowat één miljoen euro kosten.

In eerste instantie was het de bedoeling om de vernieuwing van de sportinfrastructuur gefaseerd te bouwen.  Maar omdat dit enerzijds zou leiden tot overgangskosten als een tijdelijke cafétaria en anderzijds het oude zwembad De Kupe (foto) toch nog handenvol geld aan exploitatie en onderhoud zou kosten, heeft Diksmuide nu toch beslist om het hele project ineens uit te voeren.
De tweede sporthalle wordt 4 meter breder wat zal toelaten om ook ’s winters tennismatchen te spelen.  Er komt ook een nieuwe onthaalruimte, kantoren voor de sportdienst, een nieuwe cafetaria en polyvalent lokaal, een fitnesszaal in de huidige spiegelzaal en een nieuwe spiegelzaal van 348 m².  Verder komt er ook een zaal voor gevechtssporten van 348 m², 10 extra kleedkamers en berging en een tribune op de verdieping.  Vandaar zal men kunnen kijken in zowel de eerste als in de tweede sporthalle.
Er wordt in 2016 ook gestart met de bouw van een nieuw zwembad dat een groot bad zal hebben van 25 meter op 15 meter, goed voor 6 zwembanen.  Verder komt er een instructiebad van 15 meter op 10 meter met een beweegbare bodem, een peuterbad van 90 m² en 2 whirlpools.  Er komt ook een 60 meter lange glijbaan met daglichtringen, 8 groeps-, 4 familie- en 30 individuele kleedruimtes.  Ook in het zwembad komt er een tribune op de verdieping zodat het publiek niet langer in het zwembad zelf moet toegelaten worden om wedstrijden te volgen.
Er komt op het domein De Pluimen ook een parking voor bussen, 250 auto’s, een 100-tal fietsen en een kiss and ride zone.  Deze parkeerplaats moet komen op het voetbalterrein dat op vandaag het dichtst ligt bij de sporthalle.  Het verdwijnen van een voetbalveld op het domein wordt opgevangen door het hoofdterrein van KSV Diksmuide opnieuw aan te leggen in kunstgras.  Hierdoor zal dit terrein intenser, dus ook voor trainingen, kunnen gebruikt worden.  Het gebruik van kunstgras is goedkoper dan een nieuw vierde terrein aan te leggen in natuurlijk gras.  Verder komt er ook een joggingpad van 1.100 meter, een nieuw aan te leggen cyclocrossparcours en een bikepark.  Het huidige speelplein en het skatepark worden verplaatst.
Tenslotte worden nog heel wat investeringen gedaan op het vlak van energiebesparing en klimaatbeheersing.  Zo voorziet men 147.000 euro voor extra zonnepanelen en 36.500 euro voor LED-verlichting met daglichtsturing.

Diksmuide opteert ervoor te werken via de piste van huidige sporthalle-uitbater Farys waardoor er 21 procent aan BTW wordt uitgespaard.  Er wordt verder niet gewacht op subsidies of op een erkenning als regionaal zwembad omdat hiervoor akkoorden moeten gesloten worden met andere gemeenten waardoor opnieuw heel wat tijd dreigt verloren te gaan.  Maar gemeenten die alsnog willen meegaan in dit nieuw sportproject met zijn zwembad, kunnen dit uiteraard steeds doen.
Sportschepen Marc De Keyrel wil rond het bouwverlof van 2016 reeds de aannemer aanduiden.  In een voorbereidende fase kan in mei of juni 2016 het kunstgrasveld aangelegd worden zodat aansluitend kan begonnen worden met de aanleg van de parking op het voetbalveld bij de huidige sporthalle.  In september 2016 kan dan het terrein bouwrijp gemaakt worden en kunnen de aanpassingswerken aan de huidige sporthalle gedaan worden zodat deze bruikbaar blijft tijdens de werken.  Daarna kunnen de bouwwerken van de tweede sporthalle en het zwembad zelf beginnen.  De totale duur van de bouw wordt geraamd op anderhalf jaar zodat de nieuwe infrastructuur in gebruik kan genomen worden in de lente van 2018. (DLD)