Vanaf 1 maart mag men in het centrum van Diksmuide nog slechts 30 kilometer per uur rijden want het gebied tussen de IJzer, de IJzerlaan, Gasthuisstraat, Maria Doolaeghestraat en De Breyne Peellaertstraat wordt een zone-30.  Daarnaast wordt ook het woonerf rond de Sint-Niklaaskerk en de Vismarkt waar een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur geldt, uitgebreid met de zijstraten van het stadhuis: de Van Pouckestraat en de Torenstraat.

Met het omvormen van de oude Diksmuidse stadskern tot een zone 30 volgt het Diksmuids stadsbestuur het voorstel van onafhankelijk gemeenteraadslid Mieke Vanrobaeys.  Voor verkeersschepen Kurt Vanlerberghe speelt Diksmuide, met de invoering van dit aangepast verkeersregime ook in op een aantal maatschappelijke wensen.  Kurt Vanlerberghe is er ook van overtuigd dat deze zone 30 zal zorgen voor een verkeersveiliger binnenstad wat een goede zaak is voor de scholen die er gevestigd zijn.  Daarnaast moet dit ook een ontradend effect hebben op het doorgaand verkeer dat Diksmuide liever ziet circuleren via de hoofdassen en niet via de binnenstad. Tenslotte is de invoering van de zone 30 in Diksmuides centrum ook een kleine aanzet tot een verkeersluwere binnenstad en een veiliger situatie voor de zwakke weggebruikers.

Intussen zijn op verschillende invalswegen ook kabels verschenen die het verkeer moeten tellen.  Deze gegevens zullen vervolgens gebruikt worden bij de uitwerking van Diksmuides mobiliteitsplan. (DLD)