Van vrijdag 9 december tot maandag 12 december wordt Diksmuide al ondergedompeld in een kerstsfeer want dan zijn er in het centrum de inmiddels traditioneel geworden kerstkoopdagen.  Daarvoor kan men niet alleen terecht op de kerstmarkt op de Grote Markt maar ook in de Boterhalle waar de Oxfam-kerstbeurs doorgaat.  Verder kan men ook terecht bij de Diksmuidse middenstanders die ter gelegenheid van deze kerstkoopdagen het hele weekend open blijven voor kerstinkopen.  En tussendoor kan men ook nog eens de Stu Bru-aktie De Warmste Week steunen.  Want de opbrengst van de hutsepotverkoop om 19 uur op zaterdagavond, waarbij de hutsepot gesponsord wordt door de Salons Saint-Germain gaat naar een nog niet nader genoemd doel van de Warmste Week.  Wellicht wordt dit ook bekend gemaakt tijdens de Diksmuidse kerstkoopdagen.

De kerstmarkt opent op vrijdag 9 december om 18 uur. Twee kerstelfjes zullen dan rond dartelen in het stadscentrum.  Ze brengen niet alleen kerstwensen maar ook vroege kerstcadeautjes van bij de handelaars. Tobo de vuurelf tovert verder vlammen die dansen in het maanlicht. Ondertussen zorgen Wally en Anneke Bo voor winterse klanken. Afsluiten doet men met de spetterende kerstmarktparty van Jacco Ricardo.
Op zaterdag kan men vanaf 13 uur terecht op de boerenmarkt en een uurtje later opent ook de kerstmarkt.  Ondertussen maken de Alfredo’s de centrumstraten onveilig. Om 15 uur is er voor de allerkleinsten kinderanimatie met onder andere grime, winterse verhalen en passende knutselactiviteiten. Daarnaast zijn er ook nog de twee dappere avonturiers uit de toekomst die hun mysterieuze machine bij hebben om millenniummysteries te ontrafelen.  Om 18.30 uur is er, voor wie koud krijgt, ‘Le fou avec le feu’. Deze bizarre man met een bolderkar vol vuur zorgt dat iedereen zich met zijn privévuurtjes en lekkers warm kan houden .  En als reeds hiervoor aangehaald is er om 19 uur de hutsepot die klaar gemaakt wordt door de Salons Saint-Germain.  Een portie kost 2,5 euro.  Ondertussen zorgt zangeres Astrid voor amusementsmuziek met chansons uit de oude doos en eigentijdse deuntjes.  Om 20.30 uur komt Avalon met een folkpop- en rockoptreden met Ierse en Schotse invloeden. De kerstmarkt wordt op zaterdag afgesloten met de beats van de resident DJ van ’t Brouwershuys.

Op zondag 11 december kan men opnieuw vanaf 14 uur terecht bij de standhouders op de kerstmarkt voor een portie gezelligheid overgoten met hartverwarmende drankjes en hapjes.  Ook op zondagnamiddag is er vanaf 15 uur kinderanimatie met zoals op zaterdag grime, winterse verhalen en een knutselactiviteit.   Verder zijn er ook moedertje Gwendolien en vadertje tijd Gerrit en ook de Winterkoning zal aanwezig zijn. Groot van gestalte en koud van buiten maar met een warm hart van binnen geeft hij complimentjes en laat hij het zelfs sneeuwen. Ondertussen zorgt een muzikale bakfiets voor passende muziek.  Om 18 uur zorgen The Victorian Scientists voor spectaculaire trucs en grootse vlammen. Afsluiten doet men op zondag vanaf 19 uur met de coverband Red Legs. Deze vijfkoppige allround coverband brengt zowel hedendaagse nummers als oude hits. Hun repertoire bestaat uit zowel populaire meezingers als stevige rocknummers.
Op maandag 14 december worden de Diksmuidse kerstkoopdagen afgesloten met de maandagmarkt.

In een afzonderlijke bijdrage kijken we morgen ook vooruit naar de Oxfam-kerstbeurs die tijdens de kerstkoopdagen doorgaat in de Boterhalle. (DLD)