Hangt de vraag om volkstuintjes al geruime tijd in de Diksmuidse lucht, de oproep van Groen voor de gemeenteraad van september zette schepen van milieu Karline Ramboer (SP.a-open) er uiteindelijk toe aan de nodige stappen te ondernemen om de Diksmuidse volkstuintjes te realiseren.  Maar in Diksmuide krijgt dit project een extra dimensie want samen met haar partijgenoot Thierry Hardy, die zetelt in het vast bureau van het OCMW, wil men aan het Diksmuids project een sociaal luik koppelen.  Door volkstuintjes onder te brengen in de tuin van de woning in de Koning Albertstraat 55 (foto) die het OCMW recent aankocht, paalt dit aan de tuinzijde aan het WZC Yserheem.  De ideale kans voor Thierry Hardy om bij de Diksmuidse volkstuintjes ook de inwoners van Yserheem te betrekken.  Een dergelijke projectaanvraag is in opmaak.

De locatie in de Koning Albertstraat is voor schepen Ramboer alvast ideaal: dicht bij het stadscentrum en vlot bereikbaar.  Maar doordat de moestuin van de woning aansluit bij Yserheem, omhelst de projectaanvraag die klaar ligt niet alleen volkstuintjes voor particulieren en kansengroepen, ook de inwoners van WZC Yserheem zijn hierin opgenomen.  Verder wil men voor de mensen met een beperking verhoogde bakken voorzien zodat zij er makkelijker kunnen tuinieren.  Verder wordt er ook een composthoek en een sneukeltuin voorzien.  Als het project door de Vlaamse regering geselecteerd wordt, dan kan het OCMW rekenen op maximaal 15.000 Euro om Diksmuides volkstuin te realiseren.

Wil men de Diksmuidse volkstuintjes in eerste instantie realiseren aan de Koning Albertstraat, toch blijft het oorspronkelijk idee van Karline Ramboer, met name om de volkstuintjes onder te brengen in de tuin achter het Esenkasteel of het Streekhuis Westhoek zoals dat voortaan heet, nog altijd overeind.  Volgens de Diksmuidse schepen heeft Eric De Keyser als provincieraadslid dit idee ook reeds aangekaart bij de deputatie.
Maar op vandaag wordt deze grond nog steeds gebruikt door de Groene Kans.  Pas wanneer zij verhuizen naar het te realiseren provinciedomein IJzerboomgaard, kan onderhandeld worden met de provincie om de toelating te krijgen de volkstuintjes daar onder te brengen. (DLD)