Voor de aanvang van de gemeenteraad, heeft de stedelijke milieuraad de Diksmuidse raadsleden maandagavond op een aparte manier, met een ballonnetje “vesche luht” een duwtje in de rug gegeven om het zogenaamde “Burgemeestersconvenant” goed te keuren.  Met dit convenant engageert Diksmuide zich om vrijwillig de nodige maatregelen te nemen om de CO²-uitstoot tegen 2020 te verminderen met 20 procent tegenover het referentiejaar 2011.  Binnen het jaar moet alvast een actieplan opgemaakt worden waarna de resultaten van de uitvoering ervan tweejaarlijks gerapporteerd zal worden.

Voor Dirk Laplasse, voorzitter van de milieuraad, houdt maar liefst 80% van het energieverbruik verband met stedelijke activiteiten als bebouwing en mobiliteit.  Een stad als Diksmuide speelt dan ook een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatverandering.  De milieuraad vindt het dan ook vanzelfsprekend dat het stadsbestuur zich engageert voor het Burgemeestersconvenant.
De stedelijke milieuraad, dat in 2015 zijn 45ste werkjaar startte, pleitte al die tijd al voor een duurzaam beleid met aandacht voor milieu en natuur. En sinds een tiental jaar is klimaatverandering en de gevolgen ervan ook een terugkerend thema in de vergaderingen.  De stedelijke milieuraad heeft dan ook alle gemeenteraadsleden, op deze speciale manier gewezen op het belang van de ondertekening van het burgemeestersconvenant en hen meteen ook ingelicht waarom de terugdringing van 20% CO² tegen 2020 noodzakelijk is voor de toekomst van onze planeet.
‘Vesche luht anno 27.04.2015’ staat voor Dirk Laplasse voor de kwaliteit van de lucht , nu op dit ogenblik. Elke dag wordt meer CO² in de lucht gebracht met de gekende kwalijke gevolgen als broeikaseffect, opwarming, zeespiegelstijging, wateroverlast, verzilting,…. De ‘vesche luht’ van vandaag is waardevol maar eigenlijk onvoldoende goed, 20% vermindering is de doelstelling.  Eénmaal dit verwezenlijkt kunnen we in Diksmuide misschien echt spreken van ‘vesche luht voor ’t asemen’, aldus nog voorzitter Dirk Laplasse voor de gemeenteraad.

De gemeenteraad keurde vervolgens unaniem dit burgemeestersconvenant goed.  Diksmuide heeft ervoor geopteerd om dit engagement intergemeentelijk aan te gaan met Middelkerke, Nieuwpoort, Kortemark, Koekelare, Lo-Reninge en Langemark-Poelkapelle onder de noemer “Van Zee tot IJzer”.  Met deze schaalvergroting krijgt men volgens schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) een groter draagvlak: één klimaatplan met een globale aanpak.
Volgens schepen Vanlerberghe heeft Diksmuide de voorbije jaren al heel wat maatregelen genomen via ondermeer de klassiekers van isoleren, hoogrendementsbeglazing, relighting, condensatieketels en zonnepanelen.  Maar wil men de vermindering van de CO²-uitstoot bekomen, dan zal men nog een tandje moeten bijsteken.  Zo zal er veel aandacht moeten gaan naar het energiezuiniger maken van woningen die in de toekomst ook zoveel mogelijk energie zullen moeten opwekken.  Voor energieopwekking zal volgens Kurt Vanlerberghe Diksmuide ook de mogelijkheid van een bijkomend windmolenpark nog eens van onder het stof moeten halen.
Maar uiteindelijk zal het er echter vooral op neerkomen burgers, landbouwers en bedrijfsleiders mee te krijgen en hen allen te laten inzien dat energiebesparing- of opwekking niet alleen maatschappelijk noodzakelijk is maar op lange termijn ook financiële voordelen zal opleveren.  Voor schepen Vanlerberghe zijn we dit met z’n allen verschuldigd aan de toekomstige generaties.  De tijd is voor hem duidelijk voorbij dat we wat lacherig kunnen doen over klimaatopwarming.
De oppositie sloot zich aan bij de uitdaging  van het convenant.  Idee2006-raadslid Marc Deprez voegde meteen ook de daad bij het woord en vroeg ook de oppositie te betrekken bij de opmaak van het actieplan

De goedkeuring van het burgemeestersconvenant is voor Dirk Laplasse al een mooie stap maar hij kijkt ook al verder dan 2020 want voor hem ligt het uieindelijk doel in 2050, het jaar waarin men klimaatneutraliteit wil bereiken. (DLD)