Met de toezegging van een subsidie van 21.000 Euro door het Agentschap Natuur en Bos kan het 3 Mussenproject starten met zijn derde fase.  Tijdens de eerste twee fases, die beiden voor 50.000 Euro werden betoelaagd, werden al graaf- en afsluitingswerken uitgevoerd die zorgen voor het behoud en het bevorderen van de biodiversiteit in de Handzamevallei. Deze unieke samenwerking tussen landbouw en milieu levert alvast een win-win situatie op voor alle betrokkenen. Voor de resterende slordige 78 hectaren wil men nu tijdens deze derde fase opnieuw komen tot een samenwerking tussen landbouwers en milieu.   Hierna zal het gebied quasi volledig ‘hersteld’ zijn.  Maar dit smaakt naar meer, dat is te horen bij zowel het Regionaal Landschap IJzer en Polder als bij het Diksmuids stadsbestuur.  Het 3 Mussenproject heeft aangetoond dat deze methode zijn vruchten afwerpt, een nauwe samenwerking tussen landbouw en milieu biedt voor het landschap, de biodiversiteit en de landerijen mooie perspectieven.  Eens de derde fase van Drie Mussen afgerond is kijkt Diksmuide dan ook uit om gelijkaardige gebieden op dezelfde manier aan te pakken. Maar hiervoor moet uiteraard in eerste instantie de dialoog worden aangegaan met de betrokken landbouwers.

In oktober 2011 startte de eerste uitvoeringsfase van het herstelplan ‘Drie Mussen’. Vooral toenmalig schepen Peter Bossu was de grote bezieler van het project dat stond voor het behoud en het bevorderen van de biodiversiteit in de Handzamevallei. Het volledige gebied dat overwegend uit graslanden bestaat, is 383,67 ha groot. Bijna 70% of 257,34 hectaren van dit gebied werd inmiddels volledig hersteld. Het gaat hierbij over 34,5 kilometer grachten, 7 kilometer laantjes en zo’n 150 poelen. Om de werken vlot te laten verlopen werden de weideafsluitingen weggehaald en nadien vervangen. In de eerste fases was dit al goed voor 10.000 nieuwe weidepalen, zo vernemen we van Valentijn Despeghel, landschapsanimator voor Regionaal Landschap IJzer en Polder. Maar Valentijn Despeghel erkent dat het project nooit deze impact had kunnen hebben zonder de medewerking van de 54 landbouwers die in dit gebied soms meerdere percelen hebben. Met de herstelwerkzaamheden gaat het waterbufferend vermogen van het gebied er fors op vooruit en dat heeft uiteindelijk zijn voordelen voor zowel milieu als landbouw.

Verdere winst van dit project zit op vlak van milieu in de kansen die gecreëerd worden voor de biodiversiteit. De vele poelen, grachten en laantjes zullen de plaatselijke fauna en flora nog meer kansen geven om zich volop te ontwikkelen. Voor de landbouw is het project dan weer voordelig omdat dit ten goede komt aan de waterkwaliteit en – capaciteit voor het vee, de afwatering van de weiden in vochtige periodes en de vernieuwing van de weide-afsluiting. Het project wordt ondertussen binnen Vlaanderen én Nederland als een echte good practice opgepikt.

Lijkt dit project op het eerste zicht misschien op een standaardonderhoud van grachten, toch gaat het veel ruimer en de impact op het milieu reikt veel verder, zo stelt Diksmuids milieuschepen Karline Ramboer. Door het ruimen en herstellen van de lanen, grachten en poelen in het gebied worden milieu en landbouw beter, aldus nog schepen Ramboer.  Diksmuide staat dan ook achter dit project.  Het uitgestrekte en gave landschap is nu eenmaal één van de sterkste troeven voor Diksmuide. Niet alleen vanuit toeristisch- recreatief oogpunt maar ook voor de Diksmuidelingen zelf is dit een gebied dat ademruimte geeft, zo besluit de Diksmuidse schepen die hoopt na de Drie Mussen ook gelijkaardige gebieden in Diksmuide op dezelfde manier, met dezelfde samenwerking tussen landbouw en milieu, te kunnen aanpakken. (DLD)