Diksmuide wil samen met Alveringem een beheerplan opmaken voor het beschermd landschap van de komgronden van Lampernisse (foto).  Hiermee wil men onderhoudswerken uitvoeren, niet alleen aan grachten en beken maar ook aan woningen in dit beschermd gebied, aldus schepen Martin Obin (CD&V) op de jongste gemeenteraad waar de voorstudie werd goedgekeurd.  Volgens schepen Karline Ramboer (SP.a-open) zal dit beheerplan er ook voor zorgen dat subsdies tot 40 procent mogelijk zijn voor alle werken waarmee men zorgt voor het behoud of de herwaardering van erfgoedkenmerken.

In het gebied van de komgronden van Lampernisse moeten heel wat grachten geruimd worden.  Tussen 2012 en 2015 was dat bijna 13 kilometer.  En dat heeft alvast een gunstige invloed op de diversiteit van de fauna en flora in het gebied.  Maar omdat dit gebied beschermd is moet men telkens opnieuw toestemming vragen aan de diensten van Onroerend Erfgoed.  Het voorgestelde beheerplan zou, naast de subsidiemogelijkheid van 40% met een beperking van 25.000 euro per jaar, ook zorgen dat deze hele papiermolen vermindert.
Ook gebouwen en monumenten worden meegenomen in dit beheerplan zodat ook zij in aanmerking kunnen komen voor een erfgoedpremie bij werken als bedaking, schrijnwerk of baksteenparament. Voor niet-erfgoedgebonden onderhoud zoals isolatiewerken of brandveiligheid komen deze subsidies uiteraard niet in aanmerking. Ook Diksmuide zal subsidies kunnen aanvragen voor wegenwerken of voor haar eigen gebouwen zoals de kerk.  Voor dit laatste kan dit enkel voor het behoud van erfgoedwaarden waaronder het herstel van brandglasramen valt.  Voor de ombouw van de kerk tot een urnenkerk zal men evenwel niet op deze erfgoedsubsidies kunnen rekenen.
Ook de gemeenteraad van Alveringem heeft deze samenwerkingsovereenkomst reeds goedgekeurd. De nu goedgekeurde voorstudie voor dit beheerplan ten bedrage van 25.000 euro gaat aan Diksmuide 3.000 euro kosten. (DLD)