De digitale beeldbank Diksmuide Verbeeldt is op vandaag goed voor 2.560 stuks oud particulier beeldmateriaal. Door middel van foto’s, dia’s, affiches, krantenknipsels en tekeningen wordt de geschiedenis van Diksmuide en z’n dorpen omschreven in beelden. Maar men wil deze beeldbank nog verder uitbreiden.  En daarvoor zijn nieuwe beelden én helpende handen nodig.  Diksmuide Verbeeldt rekruteert dan ook vrijwilligers en organiseert hiervoor een infomoment op woensdag 22 april om 18.30 uur in het stadsarchief dat momenteel nog te vinden is aan de Kleine Dijk 33.

‘Westhoek verbeeldt’ waarvan Diksmuide Verbeeldt deel uitmaakt is een beeldbank met bedreigd particulier beeldmateriaal over de Westhoek. Via een netwerk van vrijwilligers worden de foto’s en andere beelden zorgvuldig bewaard voor de toekomst. Zij gaan in hun eigen dorp of stad op zoek naar unieke foto’s, affiches, prentbriefkaarten,… De beelden en de verhalen die eraan vasthangen, worden samen bewaard in een digitale beeldbank. Via de website www.westhoekverbeeldt.be komt het verleden zo op een toegankelijke manier weer tot leven.

Maar Diksmuide zoekt hiervoor nog steeds vrijwilligers.  Volgens schepen voor cultuur en erfgoed Karline Ramboer zoekt Diksmuide enthousiaste medewerkers die willen helpen oud beeldmateriaal op te sporen, te scannen en te beschrijven. Daarnaast blijft men ook op zoek naar particulier beeldmateriaal. Al dit materiaal wordt ingescand zodat het origineel exemplaar bij de eigenaar blijft.  Kortom, wie zelf veel fotomateriaal heeft, interesse heeft voor de geschiedenis van zijn omgeving, van oude foto’s houdt ofvlot tekstjes schrijft, hij of zij kan meewerken aan dit project.  Voorkennis of een historische opleiding is niet nodig, enkel interesse en wat vrije tijd.

Meer info kan men krijgen tijdens het vrijblijvend infomoment op woensdag 22 april om 18.30 uur in het stadsarchief, Kleine Dijk 33 a Diksmuide of via mail: archief@stad.diksmuide.be of telefonisch 051 79 30 40. (DLD)