Zondag wordt voor de 14de en meteen ook de laatste maal de Big Jump georganiseerd, de campagne die aandacht vraagt voor proper water.  In Diksmuide wordt gesprongen voor een propere IJzer want ook al is de kwaliteit van het IJzerwater verbeterd, toch is er nog een lange weg te gaan voor zeg maar de otter terugkeert.  De voorbije 7 jaren organiseerden Diksmuide, Lo-Reninge en Houthulst succesvol samen dit evenement aan de Knokkebrug waar de gemeentegrenzen samen vielen.  Dit jaar zet Diksmuide deze samenwerking stop en verhuist het evenement naar de IJzer aan de Hoge Brug.  Daar kan men zondag vanaf 15 uur in de IJzer duiken.  Aan de IJzerkaai zullen ook educatieve infostanden staan, die er gedurende 7 weken blijven.

Diksmuide was reeds enkele jaren vragende partij om de sensibilisatie voor proper water naar een groter en ander publiek te brengen, zo leren we van Martin Deruytter van de stedelijke groen- en milieudienst die voor de gelegenheid spreekbuis is van milieuschepen Karline Ramboer.  Toen Houthulst enkele maanden terug het ambt van duurzaamheidsambtenaar schrapte, vond Diksmuide dat er meteen ook geen zekerheid meer was over het vervolg van de samenwerking voor het Big Jump-project. Het sein dus om voortaan alleen verder te springen en het geheel over te brengen naar de IJzer aan de Hoge Brug.  Voor Martin Deruytter zal dit niet alleen zorgen voor een mooie ruime locatie, meer kijkers, toeristen en toevallige voorbijegangers maar ook douches, WC’s, electriciteit en water zijn makkelijker bereikbaar en men kan gebruik maken van de bestaande pontons.
Voor de Houthulstse milieuschepen Eric Verbeure staat de beslissing van Diksmuide echter los van de stopzetting van het ambt van duurzaamheidsambtenaar in zijn gemeente.  Voor hem is de enige reden, die hij overigens bedroevend vindt, dat Diksmuide dit evenement naar het centrum van zijn stad wilde brengen.

Bij de Big Jump aan de Diksmuidse Hoge Brug zullen er infostands zijn over waterleven en waterkwaliteit, er zal een estafetteduik zijn voor proper water en er zal sfeervolle muziek zijn.  De Maanvissen zullen de hongerige magen spijzen en zorgen voor dorstlessers, de Billander zorgt voor de kennismaking met kano en kayak en Hengelbelangen IJzervallei zal levende vissen te kijk plaatsen.  Daarnaast geeft ze ook informatie over de veel voorkomende vissen.
Dit jaar vestigt men ook de aandacht op plastiek.  Een infostand moet de bezoeker bewust maken hoe men zelf kan voorkomen dat er zo weinig mogelijk plastiek in het water belandt en wat de gevolgen zijn van plastiek in water.
Tenslotte zullen er ook verschillende baxters hangen met water uit verschillende wateren uit de regio.  De waterkwaliteit is immers belangrijk zowel voor landbouw als voor natuur.  Daarenboven wordt het IJzerwater ook gebruikt voor drinkwaterproductie.  Toch is dat IJzerwater vaak te bevuild om het rechtstreeks uit de rivier te nemen.  Dan wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke voorzuiveringssystemen zoals het natuurreservaat De Blankaart en de zandwinningsput van Nieuwkapelle.

Voor de Diksmuidse Big Jump, die ook nog op 29 andere plaatsen in Vlaanderen doorgaat , wordt men vanaf 14.30 u verwacht aan de Hoge Brug.  Voor de jump in de IJzer zelf wordt wel gevraagd schoeisel aan te doen en kinderen onder de 12 jaar kunnen dit enkel onder begeleiding van hun ouders.  De organisatoren hopen alvast voor deze Big Jump, die dus meteen ook de laatste wordt, op een talrijke opkomst want iedereen heeft belang bij een propere waterkwaliteit van de IJzer.  In de zomer zijn er heel wat zachte recreanten die de IJzer verkiezen als gezel tijdens urenlange wandelingen of fietstochten en ook vissers, de pleziervaart en kajakkers zoeken geregeld de waterkant op.  Iedereen is bijgevolg gebaat bij een proper en zuurstofrijk water in haar natuurlijke habitat.

Meer info : www.bigjump.be. (DLD)