Op zondag 29 mei opent Diksmuide, naar aanleiding van de Dag van het Park, zijn eerste volkstuincomplex in de grote tuin achter de OCMW-woning in de Koning Albertstraat 55, nabij de spoorwegviaduct.  ’t Spoor, zoals het volkstuincomplex zal heten, heeft niet alleen 11 volkstuintjes waardoor het wel relatief klein is, er zijn ook verhoogde moestuinbakken op “tafel”-hoogte zodat ook minder mobiele bejaarden er nog steeds kunnen tuinieren.  Zo wordt ’t Spoor een gezamenlijk project van stadsbestuur en  OCMW dat niet alleen de sociale cohesie verhoogt maar die ook een ontmoetingsplaats kan zijn voor verschillende generaties.  Voor schepen van leefmilieu Karline Ramboer kan ’t Spoor ook zorgen voor een groepsdynamiek.  Diksmuides eerste volkstuincomplex wordt dan ook meer dan een verzameling moestuintjes.

De volkstuintjes van ’t Spoor zijn inmiddels allemaal in gebruik genomen.  De eerste plantjes hebben er al hun stek gevonden.  Sla, tomaten, pompoenen, prei, ze zijn er al in een pril stadium.  Opmerkelijk zijn in ’t Spoor ook de moestuinbakken waarin op “tafel”-hoogte ook nog kan getuinierd worden.  Ideaal voor bejaarden met groene vingers, die op een boogscheut van ’t Spoor in het WZC Yserheem verblijven.  Overigens is het ook de bedoeling een ontsluiting te maken tussen het WZC Yserheem en de Koning Albertstraat via ’t Spoor. In het najaar wordt er een wandel- en fietspad aangelegd.  De OCMW-woning in nummer 55 van Koning Albertstraat, zelf zal ter beschikking gesteld worden voor gezinnen in nood, zo vernemen we nog van OCMW-voorzitter Bart Laleman.

Voor de opstart van ’t Spoor kon Diksmuide ook rekenen op de hulp van lokale verenigingen.  Zo is de tuindervereniging Tuinhier prominent aanwezig.  Tijdens de openingsdag van zondag 29 mei zal ze ’s namiddags ook workshops organiseren: om 13.30 u en 15.30 u tuinieren voor beginners en om 14.30 u kruiden voor jong en oud.
Verder is er zondagnamiddag nog een demonstratie van Tai Chi, in WZC Yserheem kunnen de kinderen aan de slag tijdens een workshop knutselen met natuurlijke materialen, er is een stand rond “Beestjes in de tuin” en er is een speurneuzenzoektocht.  Tenslotte zorgt Saxillicious nog doorlopend voor vrolijkmakende deuntjes.  De opening zelf gaat door om 11 uur en start met een welkomswoord van schepen van groen Martin Obin.

’t Spoor is te bereiken via de Koning Albertstraat ter hoogte van de spoorviaduct.  Bij voorkeur komt men er te voet of per fiets naar toe maar wie toch met de auto wenst te komen, kan zijn wagen het best kwijt aan het WZC Yserheem of in de Fabriekstraat. (DLD)