Het gratis festival Stad Onderstroom met concerten, openluchtfilms, een expositie, theater en literatuur, wil vanaf 7 juli Diksmuide voor het 19de jaar op rij uit zijn jaarlijkse zomerslaap halen.  En voor de tentoonstelling strijkt men dit jaar opnieuw neer in een unieke setting, het uniek stukje Diksmuids industrieel erfgoed van de Bloemmolens.  Met de steun van de eigenaars van Verdium Development uit Harelbeke worden de twee torens ingepalmd met de expo Onverbloemd.  Daarnaast zal men er ook terecht kunnen voor ondermeer de openluchtfilms, twee nocturnes, een concert en twee literaire hoogtepunten.  Daarnaast voorziet men ook nog een gegidste rondleiding om heden en verleden van deze site te ontdekken.  En ook dit jaar is de deelname aan de activiteiten volledig gratis.

Expo Onverbloemd (van 7 juli tem 25 augustus)
Voor curator Peter Defurne is ook deze inmiddels 5de locatie opnieuw zeer inspirerend voor meer dan 15 hedendaagse kunstenaars die borg zullen staan voor een pak schilderijen, installaties waaronder eentje met 5.000 broden, soundscapes, keramiekwerk, tekeningen, grafiek, video, …  Het wordt een mix van oud-gedienden en een nieuwe lichting.  Van deze deelnemende kunstenaars was er reeds werk te zien in Maison Blanc, museum M, MuZee, het MAS en Watou.
Expo Onverbloemd is te bezoeken op zaterdag en zondag, telkens van 14 uur tot 18 uur.

Concerten
Muziekclub 4AD wil niet dat de vele zomerfestivals concurrentie ondervinden van hun gratis optredens en programmeert ze volgens Patrick Smagghe daarom steevast op maandagavond om 20.30 uur.  Vier van de concerten gaan door in 4AD, de derde met Yuko zorgt voor een speciaal optreden in de gebouwen van de bloemmolens.

Rondleiding
Op zondag 21 juli is er om 15 uur een rondleiding doorheen de bloemmolens met stadsgids Eugeen Vanlerberghe.  Deze rondleiding is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht.

Nocturnes
Op zondag 21 juli en zondag 18 augustus is er telkens om 17 uur en 19 uur in de bloemmolens een nocturne in de expo Onverbloemd met een rondleiding met de curator en/of kunstenaar.  Daaraan wordt de vertoning van de film “Isara, Songs of the Valley” gekoppeld.

Literatuur
Op zaterdag 27 juli is er om 20 uur in de Bloemmolens het literair drieluik rond “De Avond van de Zwangere Zwaluw” waarbij vier dichters zich installeren op verschillende locaties in de expo Onverbloemd.  De dichters zullen er de aanwezigen onderdompelen in een poëtisch bad.
Op zondag 11 augustus organiseert men om 11 uur voor het eerst een leesclub Lezen Onderstroom waarbij “Patricia”, het recentste werk van aueur Peter Terrein wordt besproken.
Op zondag 25 augustus is er om 15 uur (uitverkocht) en 17 uur Île d’Amour op de Blankaart.  Met de fluisterboot gaat men naar het eilandje van de Blankaartvijver om er te genieten van een literaire namiddag met auteur Peter Terrin die er zal voorlezen uit eigen werk.  Inschrijven hiervoor is verplicht via debibliomaan@hotmail.com.

Openluchtfilms
De Diksmuidse Filmclub programmeert vier gratis openluchtfilms in de schaduw van de Bloemmolens : La Ch’tite Famille (3/8), Normandie Nue (10/8), Bohemian Rhapsody (17/8) en Niet Schieten (24/8).

Culinair
In samenwerking met restaurantboot Water & Vuur is er ook een openluchtrestaurant met Kapitein Zonderstroom.  Maar deze exclusieve avonden met kok Tijl die lokaal, bio en fairtrade alle eer aandoet, zijn reeds volzet.

Finissage
Op zondag 25 augustus valt het doek over Expo Onverbloemd en Stad Onderstroom 2019 met een finissage van 14 uur tot 18 uur.  Daaraan wordt ook een verrassend spektakel gekoppeld.

Alles is gratis en vooraf inschrijven is enkel nodig voor de gidsbeurt in de Bloemmolens en Île d’Amour.  Voor de volledige programmatie verwijzen we naar www.4ad.be.
Stad Onderstroom is een organisatie van muziekclub 4AD, de Diksmuidse Filmclub, de vzw De Bron/Natuurpunt, curator Peter Defurne en de literaire organisator Marc Vandenbussche. (DLD)