Maandagavond wordt door het stadsbestuur aan de gemeenteraad de goedkeuring gevraagd voor de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de stationsbuurt.  Dat is heel omstreden omdat Diksmuide heel wat hoogbouw voorziet in deze tot dusver vrij residentiële omgeving rond het stadspark.  De werkgroep van de stationsbuurt had nog overleg gevraagd om haar bezwaren toe te lichten maar dat werd, ondanks eerdere beloftes om dit te doen in de loop van januari, dan toch door het stadsbestuur genegeerd.  De werkgroep stationsbuurt, die op de voorbije gemeenteraden rond dit punt steevast heel wat mede-wijkbewoners in het publiek zag en zich hierdoor in haar standpunt gedragen weet door de wijkbewoners, betreurt dat het stadsbestuur volhardt in haar standpunt en geen overleg wenst te plegen met de wijkbewoners.

De goedkeuring van het RUP Stationsbuurt is inmiddels uitgegroeid tot een juridisch steekspel tussen stadsbestuur en werkgroep.  Omdat haar bezwaren tegen de plannen van het stadsbestuur niet gehoord werden, had de werkgroep terug gegrepen naar de gevoerde procedure die volgens haar niet wettelijk was.  Alles draait hierbij om het advies van de Gecoro.  Deze gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening zou niet wettelijk samengesteld zijn.
Volgens Paul Claus, die het standpunt van de werkgroep stationsbuurt vertolkt, heeft nu ook het stadsbestuur zijn truuckendoos bovengehaald waarmee men het advies van de omstreden nieuw samengestelde Gecoro overbodig zou maken. Diksmuide wil hiermee vermijden dat de wettelijke termijn voor de goedkeuring van dit RUP zou verstrijken waardoor een nieuw openbaar onderzoek noodzakelijk zou zijn, aldus Paul Claus.  Maar voor hem probeert Diksmuide hiermee de ene onwettelijkheid recht te zetten met het begaan van een nieuwe onwettelijkheid.  Als Diksmuide doorzet, dan is het aan de hogere overheden te oordelen over de wettelijkheid van de gevolgde werkwijze.
Paul Claus hoopt ook nu weer een ruime vertegenwoordiging van de stationsbuurt te zien op de publieksbanken van de gemeenteraad.  Het zou alvast een signaal zijn aan de CD&V – SP.a-open-meerderheid dat een toch wel belangrijke electorale groep Diksmuidelingen zich niet kan vinden in de voorgestelde hoogbouw in ondermeer de Laure Fredericklaan (foto) of onaangepaste bebouwing in de stationsbuurt.  Voor Paul Claus is de verborgen agenda van Diksmuide alvast duidelijk: zij geeft liever voorrang aan de belangen van enkele immobiliaire projectontwikkelaars dan aan deze van haar eigen inwoners.

De gemeenteraad gaat door op maandag 23 februari om 20.15 uur in het LDC Ten Patershove in de Maria Doolaeghestraat en kan vrijblijvend bijgewoond worden.  Voor de volledige agenda : klik hier. (DLD)