In Diksmuide heeft de sportdienst voor de stads- en OCMW-personeelsleden sport@work gelanceerd onder het motto “In schum en zweet”.  Met het bieden van de mogelijkheid te sporten tijdens het vrije middaguur is Diksmuide een pionier want bestond dit systeem reeds in het bedrijfsleven, voor een openbaar bestuur is dit nieuw.  Diksmuide stelt voor de medewerkers van de stads- en OCMW-diensten zowel het zwembad als de sporthalle in de Pluimen op dinsdag- en vrijdagmiddag tussen 12.15 uur en 13.30 uur ter beschikking.  Vorige week mocht men reeds een 40-tal medewerkers verwelkomen, een onverhoopt succes want hiermee was al bijna 10 procent van het personeel bereikt.  Men kan kiezen tussen badminton, tafeltennis, fitness, cross fitness, watergym en baantjeszwemmen.  Tijdens de eerste week bleek badminton alvast de favoriete sport.  Sportschepen Marc De Keyrel is uiteraard tevreden met de grote respons en het komt ook het resultaat op de werkvloer ten goede want sporten, dat is nu eenmaal gezond.  Momenteel is Sport@Work voorzien tot eind februari.  De opkomst zal doorslaggevend zijn of het project blijft bestaan.  Maar afgaande op de eerste cijfers lijkt daar alvast geen twijfel over te bestaan.

Maar naast zijn eigen medewerkers, wil Diksmuide ook zijn eigen inwoners aan het sporten zetten.  Vorig jaar was er al een mooi aanbod waarbij vooral de triatlon in de kijker werd geplaatst.  Maar dit jaar wil Diksmuide volgens sportschepen De Keyrel nog meer sportevenementen organiseren.  Uiteraard is er ook nu weer de recreatieve triatlon waarvoor men geen professional hoeft te zijn om deel te nemen.  Zo is er op woensdag 24 april al de Iron Boy & Girl voor jongeren van het secundair onderwijs.  Op donderdag 14 september is er de triatlon voor 55-plussers en op zondag 24 september de Mivos-triatlon met in de aanloop daarnaar toe de 10-delige lessenreeks ‘Mivos-Start to triatlon’.
Dit jaar is er verder ook opnieuw het paaseizwemmen en de stappenclash in de maand mei waarbij Diksmuide dit jaar wil gaan voor een top tien plaats bij de Vlaamse gemeenten.  Verder vindt men op sportkalender van 2017 nog op 18 mei West-Vlaanderen blijft bewegen, de West-Vlaamse sportdag voor senioren, op 20 september zijn er de voetbaltornooitjes waaraan vorig jaar nog 200 leerlingen uit het secundair onderwijs deelnamen en op 27 september de scholenveldloop, dé klassieker sedert jaren.
Op 10 oktober is er de Mivos-wandeluitstap en van 14 november tot 19 november ‘Diksmuide zwemt’ met als apotheose de zwemmarathon op zaterdag.  Daar wil Diksmuide dit jaar ook gedurende 1 uur de jeugdbewegingen tegen elkaar laten zwemmen.

Wil Diksmuide zich in 2017 met zijn sportactiviteiten voor medewerkers en inwoners alvast profileren als een sportieve stad, daarnaast wil ze uiteraard ook dit jaar de eerste steen leggen van de uitbreiding van haar sportcomplex aan De Pluimen.  Maar hadden deze bouwwerken al moeten gestart zijn, daar zorgen de diensten van Onroerend Erfgoed, jawel, nu wel voor een fikse vertraging.  Omdat zij Diksmuide heel lang op een document, dat zij moeten afleveren en dat moet gevoegd worden bij de bouwaanvraag, laten wachten, laat op zijn beurt ook de bouwvergunning voor de uitbreiding van het sportcomplex op zich wachten.  Door een wijziging in de reglementering, komt er sinds 1 januari toch schot in de zaak waardoor schepen De Keyrel alsnog hoopt dat de eerste steen van de tweede sporthalle en het nieuwe zwembad tegen de zomer kan gelegd worden.  Al wil hij zich niet vastpinnen op een termijn.  De bouwperiode zelf zou 18 maanden in beslag nemen. (DLD)