GO-Diksmuide heeft reeds decennia een slagersschool die de voorbije jaren door de samenwerking tussen het secundair- en het volwassenenonderwijs een enorme groei kent.  Deze slagersschool wordt nu herboren in een nieuw totaalconcept waarin niet alleen plaats is voor de deelschool slagerij en vleesbewerking, maar ook voor deelscholen bakkerij en patisserie enerzijds en anderzijds traiteur en fine foods.  Dit moet resulteren in de School van de Voeding die tegen september 2018 in de GO-gebouwen van Kaaskerke zijn deuren moet openen.

Sandry Evrard, eerder leerkracht slagerij in het volwassenenonderwijs, werd op 1 maart  aangesteld als coördinator van de 3 deelscholen binnen School van de Voeding die zowel afdelingen voor secundair- als voor volwassenenonderwijs zal kennen.
De huidige slagersschool heeft volgens Sandry Evrard dit jaar cursisten moeten weigeren.  Een hervorming was dus nodig om de capaciteit te kunnen vergroten zodat er geen wachtlijsten meer zijn voor het knelpuntberoep dat slager nog steeds is.  Daarenboven garandeert men een 75% tot 80% tewerkstelling binnen de beroepsopleidingen, zo stelt Evelyne De Spriet, directeur van CVO Cervo-GO. Maar ondanks de hoge werkzekerheidsgraad is het beroep van slager dan weer minder aantrekkelijk voor jonge kinderen.  Voor haar zal de School van de Voeding ook een antwoord bieden op dat imagoprobleem bij de kinderen.
Naast de deelschool slagerij, komt er dus ook een nieuwe deelschool bakkerij en patisserie naar Kaaskerke.  Na de eerste kennismaking met de 3 takken van de voedingssector, konden tot dusver leerlingen die zich willen specialiseren tot bakker, niet terecht in de Westhoek.  De kennis en ervaring die CVO Cervo-Go heeft met zijn opleidingen bakker en banketbakker binnen het volwassenenonderwijs in De Panne, zal nu gebruikt worden om de deelschool bakkerij op te starten in de School van de Voeding in Kaaskerke.
Tenslotte wil men ook aandacht hebben voor het beroep van traiteur dat de laatste jaren in alle mogelijke richtingen is uitgegroeid.  De hedendaagse traiteur is dan ook een culinaire duizendpoot geworden.  In de School van de Voeding wil men zowel de toekomstige traiteur-architect opleiden als zijn werknemers.
Daarnaast wil men onderstrepen dat deze School van de Voeding zich zowel richt tot jongens als meisjes.  Men moet immers afstappen van het concept dat slagerij, bakkerij en traiteur een mannenberoep is.  Meer nog, men wil deze opleidingen heropwaarderen.  Vandaar dat men er ook voor opteert dat leerlingen van elke deelschool een apart uniform krijgen.
En wie kiest voor een specifieke opleiding aan de School van de Voeding maar niet kan pendelen, ook voor hen zijn er in Kaaskerke mogelijkheden.  Want het gloednieuwe internaat aan de IJzer biedt een goede mix tussen studeren en ontspannen in een aangename groepssfeer.

Maar is de start van deze School van de Voeding pas voorzien voor het schooljaar 2018-2019, dat betekent niet dat intussen het leven in de GO-scholen van Diksmuide stil zal vallen.  Integendeel.  Om alle mogelijkheden van de Diksmuidse secundaire GO-scholen beter te belichten is er op zondag 26 maart een info-zondag van 14 uur tot 17 uur in zowel het Technisch Atheneum aan de Kaaskerkestraat als in het Atheneum in de Grauwe Broedersstraat.  Na een kort onthaal kunnen kandidaat-leerlingen met hun ouders kennis maken met de afdeling waarvoor ze belangstelling hebben.
Ook basisschool W’IJzer zal op deze zondagnamiddag een opendeurdag houden in haar klassen in de Grauwe Broedersstraat.
Meer inlichtingen over deze info-zondag vindt men terug op de website van GO-Diksmuide.  Hiervoor klik hier. (DLD)