In oktober kiest Diksmuide wie ze op het stadhuis wil maar op 22 augustus mag ze al kiezen wie ze op haar bord wil: Leo of Lea.  Dat zijn twee flinke lammers, een buksje en een betje die momenteel nog vrij en vrolijk rondlopen op een weide van Water en Vuur-kok Tijl.  Maar in de aanloop naar één van de thema-avonden van het zomerrestaurant Stroomloos, die tijdens juli en augustus plaats vindt in de bloemenweide achter het Stad Onderstroom-centrum van de oude broedersschool, zal de kop rollen van één van deze twee dieren.  Maar wie straks geroosterd wordt, daarover beslissen de bezoekers van het zomerrestaurant zelf.

Tijl, de kok van de restaurantboot Water en Vuur die zijn stek heeft op de IJzer aan de voet van de IJzertoren, wijkt tijdens de zomermaanden juli en augustus uit naar de oude broedersschool aan de Oostendestraat.  In de bloemenweide achter de school, speciaal ingezaaid voor Stad Onderstroom, gaat hij koken op woensdagavond.  Wel gebeurt dit stroomloos.  Geen elektriciteit in zijn mobiele keuken maar ook niet aan tafel.  De restaurantbezoekers, waarvan het aantal tot een 50-tal wordt beperkt, worden er dan ook telkens vanaf 19 uur verwacht.  Er wordt telkens een all-in-menu geserveerd voor de prijs van 42 euro.  En hiervoor moet men vooraf inschrijven via restaurant Water en Vuur (051/51.15.11).
Tijdens de acht avonden, dat de vuren er worden ontstoken, wordt er telkens rond een thema gekookt.
Woensdag 11 juli : Tajines.  Er wordt gekookt met een overvloed aan geuren, kleuren en smaken, grensloos gevat in het wondermiddel uit de Noord-Afrikaanse keuken
Woensdag 18 juli : Made in Dxmde.  Vers, verser, dicht van bij ons, een ode aan de lokale helden
Woensdag 25 juli : Seitan aan ’t spit.  Stroomloos, graatloos en kraakbeenloos worden de hompen seitan op een eindeloze spies gestoken.
Woensdag 1 augustus : Menu à la main.  Voor dit menu moet iedereen de mouwen bestekloos stroppen.
Woensdag 8 augustus : Bier in en naast het bord.  Een vochtig menu’tje met de lokale bieren in de hoofdrol.
Zondag 12 augustus (op woensdag 15 augustus is er immers Park op Stelten) : Playtime.  De filmformule die door het jaar gebruikt wordt op de restaurantboot, wordt voor een keertje verplaatst naar het stroomloos restaurant.  Voorafgaand aan de film op groot scherm Jacques Tati uit 1967 krijgt men een maaltijd uit de buik van de film.
Woensdag 22 augustus : Silence of the Lambs.  Dan kiest Diksmuide wie ze op haar bord wil, Leo en Lea.  Maar wordt er alsnog gekozen voor een lamloos menu?  Ook kapitein zonder stroom Tijl weet het niet want zijn bezoekers zullen beslissen over het lot van Leo en Lea.
Woensdag 29 augustus : Vegan Potluck.  Ter afronding zijn de bezoekers de kok, zij brengen hun eigen culinaire creatie mee en laten de anderen meegenieten.  Wel moet alles 100% plantaardig zijn.  Voor deze laatste avond moet er uiteraard niet betaald worden maar inschrijven is wel noodzakelijk gezien het beperkt aantal plaatsen. (DLD)