Aan het huidig investeringsritme zal Diksmuide in de periode 2014-2019 meer dan 50 miljoen euro investeren met ondermeer de renovatie van het stadhuis en straks de heraanleg van de markt (foto) en de Weststraat en de bouw van een tweede sporthalle en een zwembad.  Toch hoeft dit voor financiënschepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) niet te betekenen dat Diksmuide afglijdt naar een financiële afgrond zoals gevreesd wordt op de oppositiebanken.  Diksmuide houdt zijn uitgaven onder controle waardoor het zijn huidig investeringsritme kan aanhouden en zo de economie in Diksmuide ook kan aanzwengelen.  Niet alleen stelt Diksmuide zelf 160 personeelsleden te werk maar zorgt ze ook ook onrechtstreeks via deze openbare werken voor tientallen jobs, zo was maandagavond te horen op de gemeenteraad.

Bij de presentatie van de cijfers van 2015 bleek maandagavond dat Diksmuide met een positief resultaat van meer dan 5 miljoen euro het beste resultaat in de geschiedenis van de stad heeft behaald.  Toch is dit voor schepen Vanlerberghe geen reden voor euforie want de komende jaren zal dit resultaat onder druk komen door de al getroffen besparingsmaatregelen van de hogere overheden.  Daarnaast is het nog afwachten welke lasten zullen afgeschoven worden op de gemeenten bij de komende besparingsronde die als zwaar wordt aangekondigd.
De grote overschotten zorgen er wel voor dat Diksmuide minder moet lenen om zijn investeringen te betalen.  Niet alleen werd in 2015 2 miljoen euro minder geleend dan voorzien, er werd ook nog eens 1,7 miljoen euro terugbetaald op vroegere leningen. Hierdoor daalde de openstaande schuld eind 2015 tot een slordige 15 miljoen euro.  Maar er komen dus nieuwe uitdagingen aan met de aanbestedingen voor de Generaal Baron Jacquesstraat, de Grote Markt, de tweede sporthalle, het zwembad en de herinrichting van de dorpskern van Keiem.  Vraag is voor de schepen aan welke rentevoet zal kunnen geleend worden want bij een snel stijgende rente kan dit Diksmuide pijn doen. Indien daarentegen de rente op het huidige extreme lage peil blijft, dan wordt dit voor Diksmuide een meevaller.
Ondanks alle investeringen zal de schuld van Diksmuide op nagenoeg hetzelfde peil blijven.  Voor Koen De Hantsetters (N-VA) wordt dit echter boekhoudkundig wel iets rooskleuriger voorgesteld want in deze schuldcijfers is niet de investering van de tweede sporthalle en het zwembad meegenomen, samen goed voor een slordige 10 miljoen euro.  (DLD)