Diksmuide is auto’s in zijn binnenstad liever kwijt dan rijk, ze wil een verkeersluwere binnenstad.  Dat stelde verkeersschepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) op de voorbije gemeenteraad.  De gemeenteraad volgde dan ook unaniem het voorstel van onafhankelijk raadslid Mieke Van Robaeys om de verkeersregeling met snelheidsbeperking zone 30 in te voeren in de Grote en Kleine Dijk, Begijnhofstraat, Vaartstraat, Hof ter Bloemmolens, Kasteelstraat, Grote Markt, Koning Albertstraat tussen Grote Markt en kruispunt Paterskerk, Generaal Baron Jacquesstraat, Kiekenstraat, Stovestraat, Wilgendijk, Reuzenmolenstraat, Schoolplein en Heilig Hartplein.  Voor verkeersschepen Kurt Vanlerberghe wordt de binnenstad van Diksmuide, waar tal van scholen gevestigd zijn, hierdoor verkeersveiliger.  Daarnaast moet de invoering van deze zone 30 ook een ontradend effect hebben op het doorgaand verkeer dat Diksmuide liever via de hoofdassen wil leiden dan via de Generaal Baron Jacquesstraat en de Grote Markt.   Ook past deze verkeersluwere binnenstad voor de schepen binnen de eerste mobiliteitsscreening.  Tenslotte kon Kurt Vanlerberghe nog meegeven dat Diksmuide inmiddels de studieopdracht voor de opmaak van het masterplan binnenstad en de heraanleg van de Grote Markt heeft gegund.

Voor 2015 heeft het kerkbestuur volgende investeringen voorzien : het verder zetten van de herstelwerken aan de Sint-Martinuskerk van Vladslo voor 172.000 Euro, de derde fase van het herstel van de Sint-Niklaaskerk van Keiem voor 134.000 Euro en het herstel van het metselwerk van de toren van de Sint-Niklaaskerk in het centrum voor 26.000 Euro.  Bij de bespreking van de rekeningen van de kerkfabrieken was een aantal hoge kosten voor telecommunicatie opgevallen bij N-VA-raadslid Bart Verbrugghe.  Schepen Martin Obin (CD&V) zal nazien of dit om (te) dure telefoonrekeningen gaat.

Gert Maertens, actief binnen Groen, vroeg tijdens de vragenronde bij de aanvang van de gemeenteraad, of Diksmuide het Westhoekoverleg volgt in haar vraag om uitstel van het pesticidevrij beleid dat normaal moet ingaan op 1 januari 2015.  Maar volgens Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V) is er geen vraag om uitstel maar er wordt wel een overleg gevraagd met de minister omdat er volgens haar geen rekening werd gehouden met de fiscaal armere uitgestrekte Westhoekgemeenten die door dit pesticidevrijbeleid geconfronteerd worden met meer arbeidsuren van het personeel.  Verder zijn er ook nog beperkingen van de diensten Onroerend Erfgoed en tenslotte moet ook rekening worden gehouden met de evolutie van de soorten herbiciden.  Tenslotte gaf burgemeester Laridon nog mee dat het grootste probleem voor een pesticidevrij onderhoud zich situeert op de voetbalvelden.

Elke Maertens, eveneens actief binnen Groen, vroeg tijdens diezelfde vragenronde of Diksmuide het convenant zal ondertekenen dat voorziet in het terugdringen van de CO²-uitstoot met minstens 20 procent tegen 2020..  Volgens burgemeester Lies Laridon heeft Diksmuides duurzaamheidsambtenaar hierrond al heel wat voorbereidend werk gedaan.  Diksmuide zal alvast een engagementsverbintenis tekenen maar doet dit bij voorkeur op Westhoekniveau.  Diksmuide wacht nu nog op het antwoord van de andere Westhoekgemeenten maar heeft er goeie hoop op dat dit kan ondertekend worden want ook Leiedal die de regio Kortrijk beslaat, is meegestapt in dit project dat voorziet in het terugdringen van de CO²-uitstoot. (DLD)