Diksmuide kreeg de verlenging van zijn label als Fair Trade-gemeente.  Die behaalde ze voor het eerst in 2012.  FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente en haar inwoners niet alleen lokale duurzame landbouw een warm hart toedragen maar dat ze er ook effectief werk van maken.  Maar nu stelt Diksmuide zijn ambities bij.  Het bestuur en de trekkersgroep Fair Trade willen nu gaan voor het behalen van de 5-sterren label van Fair Trade.

Volgens schepen voor duurzaamheid Karline Ramboer wil Diksmuide stapsgewijs voor deze vijf sterren gaan.  Er staat dan ook geen tijdslimiet of vastgelegde volgorde vast.  De vijf sterren zijn :
· Ster 1: FairTradeAmbassadeurs vinden, bekend maken, decoreren en inzetten om fair trade nog meer te promoten.
· Ster 2: 25% van de burgers roepen zich uit tot FairTradeFan en kiest daarmee bewust voor fair trade.
· Ster 3: fair trade kenbaar maken bij de bevolking is en blijft een must om meer FairTradeFans te bereiken.
· Ster 4: Engageer een grote groep mensen in één keer als FairTradeFan en maak van je straat een FairTradeStraat waar maar liefst 30 gezinnen die fair trade een warm hart toe dragen.
· Ster 5: Ook het lokale bestuur blijft zich engageren voor fair trade en dat is merkbaar in alle aspecten van het lokaal beleid.

In eerste instantie wil Diksmuide gaan voor de Fairtradefanclub, zo vernemen we nog van schepen Karline Ramboer.  Dat wil men doen door op de verschillende evenementen inwoners warm te maken om zich te registreren als FairTradeFan.  Hiervoor werden speciale buttons ontwikkeld zodat men ook visueel naar buiten kan komen FairTradeFan.  Intussen wil Diksmuide ook inzetten op ster 5 waar het lokaal beleid vooral een voortrekkersrol moet spelen.  Men kan immers de bevolking niet overtuigen als men zelf niet het goede voorbeeld geeft, zo besluit nog de schepen.

Verder wil men in Diksmuide de picknick op sinksenmaandag en de 11.11.11-instuif laten uitgroeien naar “Wereldse evenementen”.  Initiatieven met de lokale landbouw en handelaars blijven immers een belangrijk item voor de trekkersgroep.
Wie wil meewerken aan diverse initiatieven in het kader van Diksmuide FairTradeGemeente, kan per mail contact opnemen: duurzaamheid@stad.diksmuide.be. (DLD)