Diksmuide wil ook de komende jaren zijn fietspadennetwerk verder verbeteren en uitbreiden.  De voorbije jaren werden al heel wat fietspaden gerealiseerd en er worden er straks nog aangelegd, maar intussen worden ook al plannen gemaakt voor nieuwe noodzakelijke fietsverbindingen.  Vooral in de Vladslose regio zijn er nog noden.  In de Vladslostraat (foto) hoopt schepen Kurt Vanlerberghe dat de werken er kunnen starten in 2017 en ook tussen de kerk van Vladslo en de stock Vermeersch wordt gekeken of er mogelijkheden zijn voor een veiliger fietsverbinding.  Eenzelfde oefening wordt gemaakt voor een fietsverbinding tussen Lettenburg en Lampernisse.  Intussen wil Diksmuide ook het dossier van het fietspad langs de spoorweg tussen Esen en Diksmuide nieuw leven inblazen.  Voor het fietspad langs de Jonkershovestraat te Woumen werd maandagavond tenslotte nog een samenwerkingsovereenkomst met Houthulst goedgekeurd.

In het kader van de Fietsfondsprojecten, waarbij de provincie bouwheer is, Diksmuide de onteigeningen voor 100% bekostigt en de provincie voor 100% de werken betaalt met subsidie van de Vlaamse overheid, werden reeds fietspaden langs de Moerestraat en de Koekelarestraat uitgevoerd.  Ook het fietspad langs de Rousdammestraat kadert in dat project.  De uitvoering van deze laatste is voorzien in 2016.
Daarnaast werden ook nieuwe fietsverbindingen gemaakt tussen Lettenburg en Oude Barriere en verder naar Oudekapelle en Nieuwkapelle.  En straks beginnen ook de werken aan het fietspad tussen het rondpunt Eikhof en Klerken.

Maar schepen Kurt Vanlerberghe wil Diksmuides fietspadennetwerk nog beter uitbouwen.  Zo lijkt er, na heel wat provinciaal getalm, opnieuw schot te komen in het dossier van het fietspad langs de Vladslostraat.  Voor deze, voor zwakke weggebruikers gevaarlijke maar toch door schoolgaande jeugd veel gebruikte weg, had de provinciale overheid eerder te kennen gegeven niet de nodige middelen te hebben waarop Diksmuide besliste dit zelf te bekostigen.  Recent besliste de provinciale overheid echter toch het heft terug in eigen handen te nemen waardoor de grondverwervingen voor de aanleg van dit fietspad in 2016 zouden kunnen gebeuren.  De aanleg van het fietspad zelf zou er komen in 2017.
Voor het fietspad langs de spoorweg Diksmuide – Esen, een project dat in 2008 werd opgestart door de provincie, moet schepen Vanlerberghe vaststellen dat men nog nergens staat. Er werd enkel een vergadering gehouden met Infrabel en de provincie zou laten opmeten. Om het dossier opnieuw op de rails te krijgen heeft Diksmuide bijgevolg beslist om dit fietspadenproject verder zelf te bekostigen qua opmaak nota’s.

Ook voor het fietspad Wikkelaarstraat – Kortewildestraat, zeg maar tussen de Vladslose kerk en Stock Vermeersch, heeft de provincie vooralsnog geen middelen, niettegenstaande dit een gesubsidieerd fietspad is.  Om ook dit dossier niet te blokkeren zal Diksmuide zelf het studiebureau aanstellen.  Indien achteraf zou blijken dat alsnog provinciale budgetten zouden vrijkomen doordat in andere gemeenten fietsprojecten niet kunnen doorgaan, dan wel vertraging oplopen, dan kan de provincie deze vrijgekomen gelden eventueel hieraan toewijzen.  Voor dit traject wil men onderzoeken of het mogelijk is fietspaden aan te leggen door de rijstroken te versmallen en meteen ook de snelheid voor het gemotoriseerd verkeer te drukken, dan wel er kan gewerkt worden met hetzij  enkelrichtingsfietspaden, hetzij een dubbelrichtingsfietspad.
Eenzelfde studiewerkwijze zal op een komende zitting van de Diksmuidse gemeenteraad voorgesteld worden voor het fietstraject tussen Lettenburg en Lampernisse.

Tenslotte werd maandagavond nog een samenwerkingsovereenkomst met Houthulst goedgekeurd voor de aanleg van een fietspad tussen Woumen en Jonkershove.  Op Diksmuids grondgebied gaat over een traject van “slechts” 650 meter dat echter zeer kronkelig en gevaarlijk is voor fietsers.  Er wordt nu samen met Houthulst een studiebureau aangesteld.  Vervolgens zal met de provincie gekeken worden of er nog tijdens deze legislatuur middelen kunnen vrijgemaakt worden voor het gedeelte op Diksmuids grondgebied.  Er zal alvast gekeken worden of de aanleg van een fietspad er kan gecombineerd worden met het nog te vernieuwen voetpad aan één zijde in deze straat.  Aan de andere zijde werd het voetpad er reeds vernieuwd.  Maar schepen Kurt Vanlerberghe is realistisch, de realisatie van dit fietspad zal er wellicht pas kunnen komen tijdens de volgende bestuursperiode. (DLD)