Komende zondag 28 september is er van 11 uur tot 18 uur de tiende uitgave van de Diksmuidse landbouwdag.  Met dit initiatief wil men vooral de eigen bevolking vertrouwd maken met haar “eigen” boeren. Diksmuide moet weten wat er gebeurt in al die Diksmuidse boerderijen, Diksmuide moet ook weten hoe het de landbouw op vandaag vergaat en Diksmuide moet tenslotte weten wat de toekomst brengt voor de boer, zo is te horen bij de landbouwraad.  De landbouw blijft immers voor Diksmuide nog altijd een heel belangrijke economische sector.  Dit jaar kan men op bezoek in 3 Keiemse boerderijen.  En om deze gezinsvriendelijk te bereiken werd er niet alleen een fietsroute van 16 kilometer uitgetekend vertrekkend op de Grote Markt die passeert langs deze 3 hoeves, er rijdt ook een gratis toeristentreintje vanaf 11 uur heen en terug van de Grote Markt naar de Keiemse landbouwbedrijven.  De landbouwdag is gratis te bezoeken.

Op het Dischhof van Dries en Katrien Debergh-Huyghe in de Dodepaardenstraat 58 kan men – uiteraard – nader kennis maken met hun bio-kazen  die sinds 2013 in een volledig nieuwe kaasmakerij worden gemaakt.   Is het Keiems Bloempje een intussen vertrouwde naam, er zijn nog andere zachte rauwmelkse kazen te ontdekken en te proeven en daarnaast produceert men op deze hoeve nog andere zuivelproducten.
Op het Dischhof is er ook de bar die uitgebaat wordt door de Keiemse harmonie.  Overigens worden meerdere plaatselijke verenigingen betrokken bij deze landbouwdag.  Verder is er ook kindergrime en een clown-ballonist.

Bij Johan en Marleen Faes-Hooghe in dezelfde straat maar in nummer 71 kan men dan weer een modern melkveebedrijf ontdekken, men ziet hoe een landbouwbedrijf anno 2014 werkt.  Dit gespecialiseerd melkveebedrijf heeft enkele jaren terug nog een volledig nieuwe melkstal in gebruik genomen.  Daar maken ze ook gebruik van 3 melkrobotten waarmee de koeien tot 3 maal per dag worden gemolken.  Ook de akkers worden deels verbouwd in functie van het melkvee.  Met het telen van grasland en maïs zorgt men voor de ruw-voedervoorziening van de koeien.  In de lichtere zandgronden worden er ook groenten geteelt.
Ook op deze hoeve is randanimatie voorzien met zintuigendozen, een kunstmelkkoe, een voedingspiramide en een rodeostier.  Men heeft er tenslotte nog een proevertje van chocomelk/melk-likeur klaar staan.

Hof Terline bij Willem en Eveline Demaegdt-Kerkaert is tenslotte een landbouwbedrijf dat zich heeft toegelegd op het fokken van het Belgisch Wit-Blauw-runderras.  Deze runderen zijn gekend voor hun kwaliteitsvol rundsvlees.  Ook een  proevertje hiervan wordt aangeboden.  Heeft men ook daar randanimatie met een vliegend tapijt, een hoefsmid en diverse acts met trekpaarden, er is ook daar een bar die dan weer uitgebaat wordt door de Keiemse basisschool van Klavertje Vier.
Maar de grootste aandacht zal daar wellicht gaan naar de Staatsprijskamp voor het Belgisch trekpaard.  De 50 beste paarden van West-Vlaanderen, opgedeeld in diverse categoriën, nemen het vanaf 13 uur tegen elkaar op.  De eerste in iedere categorie dan doorstromen naar het Nationaal Kampioenschap.  (DLD)