Nadat het cultuursamenwerkingsverband Hout- en Blooteland tussen Diksmuide, Lo-Reninge, Houthulst en Koekelare op de klippen liep toen laatst genoemde gemeente het voor bekeken hield, zochten de overblijvende gemeenten een culturele uitweg bij 5-art, het cultureel samenwerkingsverband van de Westhoekgemeenten Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne.  Krijgt met deze uitbreiding dit intergemeentelijk cultureel samenwerkingsverband tussen deze acht noordelijke Westhoekgemeenten niet alleen een grotere armslag, ze krijgt ook de nieuwe naam Achthoek en een nieuw logo.  Diksmuide is meteen met meer dan 18% van het totaal aan gemeentelijke bijdragen de tweede grootste financier van Achthoek, alleen Koksijde is meer schatplichtig.  Toch moet Diksmuide zich als tweede grootste financier tevreden stellen met een gewoon zitje binnen de raad van bestuur. Het voorzitterschap en het ondervoorzitterschap gaan nog altijd naar Veurne en Nieuwpoort die nochtans een kleinere bijdrage betalen.  De zetel van Achthoek blijft in Koksijde die de grootste bijdrage betaalt.

Achthoek wil door regionaal overleg, samenwerking en ondersteuning lokaal culturele meerwaarde creëren en bijdragen tot meer cultuurdeelname door de eigen inwoners in hun eigen streek. Door regionaal samen te werken willen de deelnemende gemeenten lokaal zaken realiseren die ze alleen niet kunnen, zo luidt de officiele doelstelling.  Zo zit Achthoek achter de projecten als de regionale erfgoedbank Westhoek Verbeeldt en Artiest zoekt Feestneus waarbij regionale artiesten gratis komen spelen op straat- en buurtfeesten.

Maar Achthoek financiert ook de uitbreiding van het cultuureducatieve project aWAKe naar de rest van de regio en organiseert ze samen met VormingPlus en Vrijwilligerspunt uit Diksmuide betaalbare opleidingen, ofwel rond specifieke thema’s als WO I, ofwel gericht op bestuursvrijwilligers.
Tenslotte zorgt Achthoek ook voor de afstemming van het aanbod en de cultuurcommunicatie tussen de verschillende gemeenten in de noordelijke Westhoek.

De deelnemende gemeenten aan Achthoek betalen een bijdrage a rato van 1,1 Euro per inwoner.  Het aandeel van de gemeenten in de begroting van Achthoek bedraagt zowat 100.000 Euro en daarvan komt meer dan 18.000 Euro uit de Diksmuidse stadskas.  Daarnaast krijgt men ook Vlaamse subsidies die in 2014 nog 0,33 Euro per inwoner bedroegen.  Maar deze laatste subsidies worden verminderd want de Vlaamse Overheid bespaart vanaf 2015 4,74 procent op deze subsidies.  Hierdoor krijgt de Westhoek zo’n 1.400 Euro minder van Vlaanderen.

Meer info : www.achthoek.net (DLD)