Gisteren brachten een aantal laatstejaarsleerlingen van het Sint-Aloysiuscollege een bezoek aan het metaalverwerkend bedrijf Vandezande op de Kaaskerkse industriezone.  Leerkracht Wim Bracquez vindt het immers noodzakelijk de leerlingen te tonen hoe de theoretische bagage die ze krijgen op school in de praktijk vertaald wordt.  En ook bedrijfsleider Chris Vandezande vindt dit belangrijk, ook hij wil jongeren die andere wereld tonen, deze buiten de schoolgebouwen.  Is het bedrijf Vandezande bij het brede publiek vooral gekend om zijn wereldvermaarde vijzels, de leerlingen ontdekten ook dat dit Kaaskerks bedrijf nog andere specialisatiedomeinen heeft als waterbeheersing en waterzuivering.  Toch is er altijd die ene constante, de metaalconstructies van Vandezande zijn altijd uniek waardoor hun projecten steeds gepaard gaan met nieuwe uitdagingen.  En kon het dan ook anders of Chris Vandezande gaf op zijn beurt ook de collegeleerlingen een uitdaging mee.  Zij mogen zich de volgende weken buigen over een krachtenstudie.

De ateliers van Vandezande toonden de leerlingen een wereld die ver weg ligt van hun PC- en boekenomgeving.  De bedrijfswereld ligt vaak mijlenver van de leefwereld van de jongeren.  De leerlingen waren volgens Wim Bracquez niet alleen onder de indruk van de grootsheid van de bouwwerken die in de ateliers in opbouw waren maar ze waren ook geboeid.  Tijdens de rondgang spraken diverse medewerkers van Vandezande de leerlingen aan om hun bijdrage in het geheel uit te leggen. Hiermee wou het bedrijf Vandezande aantonen dat in een bedrijf als het hunne elke werknemer zijn belangrijke bijdrage heeft om tot een goed eindresultaat te komen.  Maar met dit bedrijfsbezoek werd ook aangetoond dat de bedrijfswereld toch dichter ligt bij de schoolwereld dan ze wel konden vermoeden.  Daarom mogen deze jongeren straks hun theorie aan de praktijk van Vandezande toetsen.

Voor hun eindwerk wiskunde zullen de leerlingen van het college nu op hun beurt een krachtenstudie maken over een sluis en een brug, projecten die in het verleden door Vandezande werden geconstrueerd. En voor deze krachtenstudie kunnen deze laatstejaars meteen gebruik maken van enkele nieuwe begrippen die tijdens het bedrijfsbezoek geïntroduceerd werden.  Zijn het begrippen die voor het studiebureau van Vandezande dagelijkse kost zijn, het is nu aan de collegeleerlingen om te tonen dat ze deze ook onder de knie kunnen krijgen.  Na afloop van dit bedrijfsbezoek was leerkracht Wim Bracquez ervan overtuigd dat deze verworven kennis een meerwaarde kan zijn in de verschillende opleidingen die deze leerlingen vanaf volgend jaar zullen volgen. Maar ongetwijfeld is het even belangrijk dat leerlingen ook die andere wereld, de bedrijfswerled als deze van Vandezande hebben kunnen ontmoeten.  (DLD)