Hoe kan een organisatie als Het Agentschap Onroerend Erfgoed die weinig voeling heeft met een lokale gemeenschap zijn wil opleggen aan deze gemeenschap?  Dat vroeg Idee2006-raadslid Jan Van Acker zich af op de voorbije gemeenteraad.  Voor hem kan het niet dat het advies van Onroerend Erfgoed bepalend is voor de herinrichting van de nieuwe markt.  Zo moeten de door de Diksmuideling verwenste porfierkasseien, die zorgen voor een onbegaanbare marktplaats, blijven liggen.  En, in tegenstelling tot de eerste plannen van de markt, mag ook het standbeeld van Generaal Jacques dan toch niet verdwijnen volgens het advies van Onroerend Erfgoed.  Of hoe, zoals SP.a-open-raadslid Eric De Keyser het stelde, een Vlaams agentschap als Onroerend Erfgoed dat onder de bevoegdheid van minister-president Bourgeois valt, er toch voor zorgt dat de Belgische generaal Jacques mooi op post blijft.  Waarom worden deze adviezen, die ingaan tegen de Diksmuidse visie, dan toch gedoogd?

Raadslid Jan Van Acker stelde dat tijdens de discussie rond de heraanleg van de markt er de voorbije maanden een consensus ontstond dat het standbeeld van de markt zou verdwijnen.  Voor de Idee2006-fractieleider was er naar zijn aanvoelen een grote instemming van de bevolking voor dit voorstel, de reputatie van de generaal is dan ook niet onbesproken.  Maar nu is het standbeeld er plots terug, Onroerend Erfgoed had beslist dat de generaal op post moest blijven.  Voor Jan Van Acker luidt het dan ook: is dit democratisch?  Hij stelt dan ook voor dat de mensen van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed eerst overleggen met de lokale bevolking.  Of moet Diksmuide eerst een referendum houden over het standbeeld, zo vroeg Jan Van Acker zich nog af.
Tijdens de gemeenteraadszitting van december had raadslid Eric De Keyser ook al laten optekenen dat hij vond dat Onroerend Erfgoed te veel macht had gekregen van de Vlaamse Overheid.

Volgens schepen Bieke Moerman (SP.a-open) is het advies van Onroerend Erfgoed niet bindend voor een bouwvergunningsaanvraag die nodig is voor de heraanleg van de Grote Markt.  Maar … de bouwaanvraag moet wel in overeenstemming zijn met het beschermingsbesluit van het stadsgezicht uit 2014 waaronder de Grote Markt valt.  Ook de bescherming van het standbeeld Generaal Jacques uit 2009 valt hieronder.  Zoniet wordt de bouwaanvraag geweigerd. En daar waakt dit agentschap over.  Daarnaast vraagt hetzelfde beschermingsbesluit ook een hergebruik en hergroepering van historische materialen.  En daar knelt nog een ander schoentje, de grijsbruine porfierkasseien.  Dat zijn de 3.000 m² historische kasseien die liggen tussen de parkeervakken van donkergrijze basaltkasseien.  Bij een herleggen zouden weliswaar nog “slechts” 2.500 m² van deze kasseien overblijven, maar dat is nog steeds 25% van de totale marktoppervlakte die hierdoor onbegaanbaar blijft.
Schepen Moerman beaamde de stelling van raadslid Van Acker dat de visie van het Agentschap Onroerend Erfgoed niet altijd strookt met deze van vele Diksmuidelingen en ook niet met deze van het stadsbestuur.  Wat is men immers met een prachtig nieuwe aangelegde groene markt vol gezellige plekjes als die niet begaanbaar is.
Wat het standbeeld van Generaal Jacques betreft heeft Onroerend Erfgoed duidelijk laten weten dat ze de generaal wil zien op een prominente plaats op de Grote Markt.  Of hoe, vrij vertaald naar de opmerking van raadslid Eric De Keyser, het Agentschap Onroerend Erfgoed de Vlaamse waakhond is van de Belgische Generaal.

Toch is er voor schepen Bieke Moerman nog een lichtpuntje tussen alle donkere kasseien.  De bescherming ervan zorgt er wel voor dat Diksmuide voor de heraanleg van zijn markt subsidies kan krijgen. (DLD)