In de Weststraat zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed archeologische opgravingen gepland in de omgeving van de aansluiting met de Halve Maanstraat.  Daar zou zich de middeleeuwse stadspoort Westpoort hebben bevonden.  De opgravingen op zich baren de handelaars van de Weststraat geen zorgen, wel de timing ervan.  Voor Robert Bailleul van het gelijknamig stadskaffee zou de agenda van deze bijkomende werken alvast voor de nodige duidelijkheid zorgen.  Maar tot dusver blijft deze agenda verborgen.  In de Weststraat vreest men dan ook voor een bijkomende handicap voor de handelaars.

Robert Bailleul van stadskaffee De Westpoort laat in het midden of een dergelijk archeologisch onderzoek noodzakelijk dan wel wenselijk is.  Wel vindt hij dat het Agentschap Onroerend Erfgoed duidelijkheid moet verschaffen over de timing van deze werken.  Volgens betrokkene beschikt overigens ook het stadsbestuur niet over deze timing.  En dat is voor hem onverantwoord, het is een democratie onwaardig dat een agentschap als dat van onroerend erfgoed zonder enige verantwoording dergelijk beslissingen met zware financiële gevolgen voor de betrokken handelaars kan nemen.  Voor Robert Bailleul is dat een duidelijk deficit van de elementaire democratie.  Hij roept dan ook op dat de juiste timing er onverwijld komt.
De vrees voor een langdurige stilstand in de Weststraat wordt ook nog eens gevoed door de vaststelling dat er nog steeds geen aannemer voor de werken werd aangesteld.  Voor Robert Bailleul rijkelijk laat als men weet dat de werken zouden moeten aangevat worden na het bouwverlof.  Hij vreest dan ook, in navolging van de perikelen die Diksmuide had met de aannemer in de Pluimstraat en het Esenplein, dat de Diksmuidse binnenstad zal opgescheept zitten met een minderwaardige aannemer waarbij het falingspook boven de werfzone blijft hangen.
Maar volgens schepen van openbare werken Bieke Moerman loopt momenteel de aanbestedingsprocedure.  Er is inderdaad op heden nog geen aannemer maar dat is niet ongebruikelijk.  De voorziene aanvang van de werken blijft dan ook na het komend zomers bouwverlof.  Ze geeft alvast nog de verzekering dat na het indienen van de prijsoffertes bij de aanbesteding, er zal onderzocht worden, zoals dat overigens altijd gebeurt, of de aannemer die de laagste prijs aanbiedt met alles in orde is. (DLD)